Premiär ska bli tradition

I helgen var det för första gången konst- och hantverksmässa i Borgholms slott. Närmare 200 utställare från hela Sverige deltog
Öland • Publicerad 18 juli 2005

Arrangörer är Calle Bergh och Bengt NiIsson. De har sedan 16 år tillbaka arrangerat en konst-och hantverksmässa i Båstad med 300 utställare och 25 000 besökare under tre dagar.

Konsttradition

- Flera av utställarna tyckte att vi borde göra flera mässor på andra orter i Sverige, och vi tyckte att Öland passade bra eftersom det finns en tradition av konsthantverk här. Slottet var ett bra ställe med sin kulturella miljö som alla känner till plus att det finns tillräckligt stora ytor, säger Calle Bergh.

Alla som ställer ut måste först bedömas av en jury som består av erkända konsthantverkare som inte är aktiva längre.

- Det betyder att det blir väldigt hög kvalitet på hantverken.

Målet är att mässan ska återkomma varje år vid samma tidpunkt.

- Än så länge är jag glatt

överraskad över att det är så

bra tillströmning av folk.

En utlandsölänning som är på besök är Oscarsvinnaren och ljudsättaren Per Hallberg. Han är precis klar med filmen Island och är på semester på Öland.

- Jag brukar inte gå på konsthanverksmässor, men jag brukar se på mycket konst. Det är kul att vara här, det är en blandad kompott och jag har hittat en del fina trägrejer.

Och han tycker platsen fyller en viktig funktion.

- Platsen är oslagbar, den gör mycket. Det skulle inte vara samma sak om mässan hade varit på torget.

Roligt träffa konstnärer

Även Ann-Marie Eckerström från Landvetter tycker om miljön.

- Det känns så gediget och det är bara konsthantverkare som ställer ut och inget annat jippo runtomkring. Och så är det kul att träffa konsthantverkarna och höra dem berätta om sina saker.

Daniel Ramse
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.