Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Här hittar du allt om sökandet efter sexårige Jones

Polisen har bekräftat - pojken är hittad och är vid liv. Pojken hittades på ett tåg på väg till Osby. En kvinna och en man sitter nu anhållna misstänkta för egenmäktighet med barn.

Här uppdaterade vi löpande från sökinsatsen:

Fakta

Det innebär egenmäktighet med barn

En kvinna är anhållen skäligen misstänkt för egenmäktighet med barn. Men vad innebär egentligen brottsrubriceringen? Så här skriver åklagarmyndigheten:
”Den som obehörigen skiljer ett barn under femton år från någon som har vårdnaden om barnet döms för egenmäktighet med barn till böter eller fängelse i högst ett år, om gärningen inte utgör brott mot frihet. Detsamma gäller, om den som gemensamt med någon annan har vårdnaden om ett barn under femton år utan beaktansvärt skäl egenmäktigt skiljer barnet från den andra vårdnadshavaren eller om den som ska ha vårdnaden obehörigen bemäktigar sig barnet och därigenom själv tar sig rätt."

Bilder från sökinsatsen:

TV: Här sände vi live under morgonens sökande:

Se bildspel från sporthallen:

5 bilder
Fredrik och Niklas Jämtin.
Fredrik och Niklas Jämtin.

Detta har hänt – så var läget klockan 7 på fredagsmorgonen:

En omfattande sökinsats pågår efter sexårige Jones som försvunnit från sitt hem i Färjestaden. Försvarsmakten har kopplats in och cirka 1 000 frivilliga har tagit sig till platsen för att hjälpa till att leta.

– Det är angeläget att vi hittar honom så fort som möjligt, säger Rickard Lundqvist, presstalesperson vid polisen i Region syd.

Trots omfattande sökinsatser från polis och Missing People under natten till fredagen, har sexårige Jones inte hittats. Sökarbetet fortsätter på morgonen, nu även med hjälp av försvaret. Ytterligare en helikopter sätts in i letandet, meddelar Mörbylångas skolchef David Idermark på morgonen.

– Sökandet kommer att fortsätta under morgonen och dagen. Sökningen sker på Öland, vi har flera polispatruller på plats. Även Försvarsmakten är inkopplade och de tillhandahåller en helikopter. Vi är fortfarande intresserade av tips, säger Filip Annas, presstalesperson för polisen i region syd.

Finns det någon misstanke om brott?

– Det primära just nu är att hitta pojken. Det är vad vi fokuserar på just nu, säger Filip Annas.

Ett stort antal frivilliga samlades på torsdagskvällen i Färjestaden för att hjälpa till i sökandet efter den försvunne sexåringen Jones. Pojken sågs senast vid sitt hem vid 15-tiden på torsdagen och har inte iakttagits efter det.

– Vi fick höra om att de ville ha hjälp med sökandet efter pojken. Som förälder är det lätt att sätta sig in i familjens situation. Därför är det självklart för oss att ställa upp, säger Fredrik och Niklas Jämtin som är några av alla de som hjälper till i letandet.

Den frivilliga sökinsatsen leds av Missing People som i sin tur får instruktioner från polisen. Organisationen hade vid 20.30 ett möte i sporthallen vid Järnvägsgatan/Stengatan för frivilliga. Flera medlemmar från organisationens gren i Blekinge har tagit sig till Öland för att leda arbetet och vid klockan 21 delades deltagarna in i grupper för att sedan ge sig ut och söka.

Den sexårige pojken anmäldes saknad vid 16-tiden och då inleddes en stor sökinsats. Vid 23.30-tiden begärde polisen hjälp från försvarsmakten med en helikopter som ska hjälpa till i letandet. Svåra väderförhållanden har under kvällen hindrat polisen från att skicka någon av sina egna helikoptrar till platsen.

Polisen uppger att sökinsatsen fortsätter i oförminskad styrka.

– Vädret är inte det bästa och tiden går. När det handlar om barn eller äldre blir läget svårare och därför kraftsamlar vi för en ordentlig sökinsats, säger Rickard Lundqvist.

Vid klockan 5 på fredagsmorgonen meddelade Missing People att de pausade sökandet, men bara för att göra en kraftfull omstart klockan 10.

Polisen har publicerat en bild på den försvunne Jones.
Polisen har publicerat en bild på den försvunne Jones.
Foto: Polisen

Sexåringen var vid försvinnandet klädd i grön jacka med kamouflagemönster, jeans, svart mössa med texten ”Puma”, grå vantar och gummistövlar. Polisen uppger att pojken har svagt färgad hy, är 126 centimeter lång och har kortklippt svart hår.

Polisen vädjar till allmänheten om hjälp i sökandet. Den som tror sig se, eller nyligen ha sett pojken uppges kontakta polisen via 112. Övriga tips lämnas via 114 14.

Frivilliga som vill hjälpa till uppmanas att kontakta Missing People. För att få delta i gruppens sökande måste man vara minst 18 år och ha giltig ID-handling.

Läs mer