Personalbristen ett hot mot restauranger: ”Kniven mot strupen hela tiden”
Restaurangbranschen har lidit hårt under pandemin och har i perioder varit helt bakbundna av restriktioner. Personal har permitterats, sagts upp och många med kompetens har valt att gå till andra jobb eller studera.
Coronasmittan har i höst även fört med sig att besökare spenderar längre tid på Öland vilket gör att säsongen har förlängts. Turistchefen Johan Göransson sade nyligen att det nu är ”riktig kris” då personal inte går att få tag i.
På Arontorps kroppkakor behöver man personal året om och nyligen annonserade ägaren Gillis Dahlström efter tio nya anställda.
– Generellt är det brist på arbetskraft inom restaurangbranschen, både på serveringssidan och kockar. Det är inte bara säsongsbaserat utan året runt.
Hur löser du en sådan stor puck?
– Vi får ta in utländsk säsongspersonal. De har inte så långa arbetstillstånd och sedan får de åka hem och då måste vi söka nya. Det blir krångligt.
Nu söker du tio nya?
– Nu har de varit här och jobbat i sex månader och eftersom jag har öppet året runt behöver jag mer än säsongspersonal. Nu kommer nästa sak och det är att de inte har någonstans att bo. Då får vi ett boendeproblem. Var bor du om du ska jobba i Arontorp och kollektivtrafiken inte fungerar med våra arbetstider? Det är nästa puck och det är inte helt enkelt.
Får du ihop det?
– Det är kniven mot strupen hela tiden.
”Det hindrar utvecklingen framåt, plus att kunna ha öppet mer. Istället får vi begränsa öppettiderna.”Christofer Johansson, vd Hotell Borgholm
Hotell Borgholm söker just nu både kock och serveringspersonal. Vd Christofer Johansson menar att de just nu är bakbundna på grund personalbristen.
– Det hindrar utvecklingen framåt, plus att kunna ha öppet mer. Istället får vi begränsa öppettiderna. För ett och ett halvt år sedan hade vi inga gäster och nu har vi inte kapaciteten att ta emot alla. Det är frustrerande, säger Christofer Johansson.
När branschen tvingades avskeda eller permittera personal fanns en stor farhåga att viktig kompetens skulle försvinna.
– Det är uppenbart att det har blivit fallet. När alla tvingades sparka eller permittera personal hittade den kompetensen andra jobb och de är svåra att få tillbaka. Det är den största kritiken mot hur regeringen har hanterat det. En hel bransch blev paralyserade, säger Christofer Johansson.
Vilken hjälp behöver ni?
– Det är svårt att svara på. All energi går just nu åt till att lösa den egna verksamheten. Vi försöker rekrytera den kompetens som finns.
Lovisa Ortvall, som är delägare i Eksgården, säger att hon är oroad inför framtiden när det gäller personal.
– Det är alltid brist på kompetent personal men skillnaden som vi ser framöver är att det inte bara kommer att vara brist på kompetenta kockar utan även i matsalen. Det har vi sett som det största problemet i år, säger hon.
Däremot har Eksgården klarat personalfråga bra i år.
– Vi har ett stabilt gäng som jobbar hos oss men vi är mer säsongsbetonade. Vi har ingen helårsanställd personal.