Annons

På spaning efter vårens alla tecken

När maj månad är etablerad och björkarna börjar skimra i ljusaste grönt, då är det dags för gökotta.
Öland • Publicerad 12 maj 2003
Gökotta vid Skarpa Alby. Ulla Petersson, Gunnel Ohlsson, Annelie Petersson, Per-Åke Johansson och Emmy Johansson tar stora blomboken till hjälp för att artbestämma en spirande blomma på ängarna vid Skarpa Alby.Foto: SOFIA HEDMAN
Gunnel Ohlsson letar febrilt i blomboken.
Humleblomster i närbild.

Vad kan det vara? Kanske orkidén tvåblad?
Majviva tittar fram.
Gökotta vid Skarpa Alby. Ulla Petersson, Gunnel Ohlsson, Annelie Petersson, Per-Åke Johansson och Emmy Johansson tar stora blomboken till hjälp för att artbestämma en spirande blomma på ängarna vid Skarpa Alby.Foto: SOFIA HEDMAN Gunnel Ohlsson letar febrilt i blomboken. Humleblomster i närbild. Vad kan det vara? Kanske orkidén tvåblad? Majviva tittar fram.Foto: 

I 25 år har Torslunda hembygdsförening stövlat ut i naturen för att se hur långt växtligheten kommit och lyssna efter vårfåglar - och speciellt då göken förstås. Nu kan man kanske inte säga att deras gökottor sker i ottan. Klockan hade redan slagit åtta då man samlades vid Skarpa Alby för att stillsamt vandra till den så kallade bunken, en samling ängar i kanten av mittlandsskogen.

- Det är lättare att få med folk om det inte är för tidigt, förklarade Gunnel Ohlsson, dagens guide med både fågelbok och stor flora i högsta hugg.

Annons

Många örter

Det dröjde heller inte länge innan vi siktat både nagelört, majviva och viol och bladen till en orkidé. Kunde det möjligen vara tvåblad?

En näktergal sjöng intensivt, gulsparven räknade och törnsångaren kvittrade sitt karakteristiska "tyckerdudé-tyckerdu".

Fika hör till

Gunnel Ohlsson kunde också skilja ut lövsångare och svartvit flugsnappare och säkert en hel del andra fåglar som tjattrade inne bland träden.

En gökotta är inget utan fika. Ja, man kan säga att alla utflykter i naturen ska ackompanjeras med något ätbart. På nedsågade björkstammar bland vitsippor, gulsippor, blåsippor, skogsbingel och gullvivor packades ryggsäckar och fikakorgar upp.

Västergök är bästergök

- Det är klart att vi alltid fikar, det är en del av tjusningen med att vara ute, sade hembygdsföreningens ordförande Eva Johansson.

Det var då, medan kaffet rök i kopparna, som den hördes. Först var det bara ett svagt ho-ho. Sedan kom det igen och sedan var det verkligen tydligt: ko-ko! ko-ko! En västergök - en bästergök.

- Där var den! Det var ju tur att den kom i alla fall, sade Gunnel Ohlsson.

Fast det hade varit en bra gökotta även utan gök.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons