Översvämningar drabbade Öland med full kraft

Många fastighetsägare på Öland drabbades av översvämningar i helgen i takt med att snön smälte.
Öland • Publicerad 22 mars 2010

Räddningstjänsten på Öland hade en hektisk helg. I två dagars tid smälte stora mängder snö, vilket gjorde att grundvattennivån steg. Dessutom regnade det på söndagsmorgonen.

– Det var lite mer än vad vi hade förväntat, säger Anders Sporrong, jourhavande räddningschef på Öland.

Södvik, Solberga, Hörlösa och Skärlöv var bara några av de platser där fastighetsägare hade akuta problem med översvämningar. I?helgen fick räddningstjänsten ta emot ett tiotal samtal från mer eller mindre desperata fastighetsägare som bad om råd med anledning av översvämningar.

– Tekniska jouren på kommunen har varit ute och rensat dagvattenbrunnar som varit täppta. Vi rycker ut när dagvattensystemet inte räcker till och det blir akut, säger Anders Sporrong.

Vattnet rinner in på tomterna och fortsätter ofta ner i källaren. Anders Sporrong har flera tips till fastighetsägare på Öland.

– Ett tips är att göra allt du kan för att försöka täta till källaren. Skaffa pump och flytta undan grejer som är känsliga. Se över inför nästkommande säsong. Ligger huset som det gör, är det risk att det händer igen.

Jonatan Bergöö
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.