Oväntad glänta blev vinnande förslag

Öland Artikeln publicerades

Arkitekttävlingen om hur det nya Naturum Trollskogen ska se ut är avgjord. Det blir en byggnad i kalksten och glas som ska stå på plats våren 2016.

– Det är verkligen ett jättespännande projekt med helt unika kvalitéer. Vi är jättelyckliga, säger Louise Masreliez från Marge arkitekter som tillsammans med Karavan landskapsarkitekter ritat det vinnande förslaget.
Vinnarna och bidraget "I skogen finns en oväntad glänta" presenterades på Landshövdingeresidenset i går, onsdag, och på plats fanns bland andra Naturum i Trollskogens grundare Sven Lundgren och nuvarande föreståndare Marie Larsson, båda mycket nöjda med det vinnande bidraget.
– Det är verkligen jätteroligt. Det blir ett stort lyft för personalens arbetsmiljö och vi får nya möjligheter att öppna upp året om. Det kommer att bli en helt ny utställning i det nya huset också, säger Marie Larsson.
Beställare är Naturvårdsverket och nybyggnationen blir det 31:a Naturummet i landet. Bo Lundin, chef för naturskydd- och förvaltning, tror inte det kommer att bli så många fler. Det är en investering om 20 miljoner kronor som möjliggjort satsningen på norra Öland. Byggnaden kommer att ersätta de nuvarande små stugorna som var slitna redan när de kom på plats i börja av 1970-talet. Landshövding Stefan Carlsson gläds åt att det satsas så mycket statliga pengar.
– Det är häftigt. Och så blir det ju tre miljoner till utställningen också, säger han.
Juryns motivering till att Marge och Karavan levererat det bästa förslaget är bland annat att det är en vacker, lågmäld och samtidigt lekfull byggnad som fångat platsen själ. Av från början 19 firmor valdes fyra till att rita förslag som juryn tagit ställning till under våren.
– Vi fick fyra mycket kompetenta förslag. Det har varit svårt att välja. Men juryn är eniga om beslutet, säger Anna Lindberg, länsstyrelsen i Kalmar län.