Ötabs utlovade vinst blev akut pengabrist

För en dryg månad sedan fick Ölands kommunalförbund veta att sommaren hade varit bra och Ötab skulle göra en vinst under 2010. På måndagen var likviditetsbristen i Ötab så stor att bolaget tvingades i konkurs.
Öland • Publicerad 13 oktober 2010
Om en månad ska Ötab vara ute ur sina lokaler vid Möllstorp.Foto: Sofia Hedman
Om en månad ska Ötab vara ute ur sina lokaler vid Möllstorp.Foto: Sofia HedmanFoto: Sofia Hedman
Foto: 

Ötabs utlovade vinst blev akut pengabrist

Hur kunde det gå så snabbt från vinst till förlust?

De båda kommunalråden borde ha varit lite förvarnade. Ötabs vd Gustaf Öholm har haft för vana att berätta om hur bra det gått, även om det inte alltid stämt med verkligheten. Och alla visste att 2009 var ett exceptionellt bra turistår för Öland, vilket knappast kunde upprepas under 2010.

Visserligen hade Ötab och ägarbolaget Vöab så sent som september lovat att den kommunala borgensförbindelsen på 2,8 miljoner skulle vara ett minne blott om ett par år. Men bara ett par veckor efter den positivt hållna ekonomiska redovisningen, begärde Ötab förskottsbetalning från kommunalförbundet, för att klara september månads arbetsgivaravgifter. Kommunerna betalade inte i förskott, men 600 000 betalades in sista september.

Den 4 oktober fick Ölands kommunalförbund ett förslag av Vöab om att köpa tillbaka 41 procent av aktierna i Ötab och därmed ta större ansvar för bolaget. Därefter var tanken att kommunerna och Vöab skulle pytsa in 1,2 miljoner var.

Men Ölands kommunalförbund gick inte med på detta.

Ötab behövde åtminstone 500 000 i förskott på nästa års betalning för turistbyråverksamheten. Det sa kommunalförbundet nej till.

När Borgholms och Mörbylångas kommunledningar på måndagseftermiddagen den 11 oktober kallades till ett informationsmöte med Vöab och Ötab fick de veta att nu var likviditetsbristen akut igen.

På tisdagen den 12 oktober var det dags att betala momspengar till staten och inga pengar fanns till kassan. Ägarbolaget Vöab var inte beredda att lägga ut mer pengar och om kommunerna inte heller gjorde det, skulle det betyda konkurs för Ölands turist AB.

Och konkurs fick det bli.

Sofia Hedman
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.