Ostädade toaletter upprör turister

Mörbylånga kommun anklagas för att inte sköta städningen av den offentliga toaletten i?Bläsinge hamn. Boende i?området har själva gripit in.
Öland • Publicerad 12 juli 2012
Birgitta och Jan Enestaf anklagar kommunen för att inte sköta städningen av den offentliga toaletten i Bläsinge hamn.
Birgitta och Jan Enestaf anklagar kommunen för att inte sköta städningen av den offentliga toaletten i Bläsinge hamn.Foto: Jonatan Qvist

Birgitta och Jan Enestaf har i snart 20 års tid varit turister på Öland under sommarhalvåret. De bor alltid i husvagn vid Bläsinge hamn på ostsidan och använder därför hamnens offentliga toalett. De senaste fyra åren har de dock haft synpunkter på hur kommunen underhåller toaletterna.

– I år har städningen skötts väldigt dåligt, vi har tvingats att städa toaletterna två gånger själva, säger Birgitta Enestaf.

Hon berättar om hur väggarna inne på toaletten har varit täckta av avföring från husbils- och båtägare som tömmer sina egna toaletter i toaletten.

– Ofta möts man dessutom av spindelväv uppe i taket, fortsätter Birgitta Enestaf.

Hennes man Jan Enestaf berättar att paret vid flera tillfällen har varit i kontakt med Mörbylånga kommun om problemet utan att få gehör.

Toaletterna ska städas två gånger i veckan av personal från kommunen. Men detta sköts enligt Birgitta och Jan Enestaf inte alls.

– Oftast öppnar städaren bara dörren och byter toarulle, säger de.

Fredrik Ingvarsson som brukar sköta städningen säger att han har torkat av det som behövs.

– Varje gång när jag kommit dit har det varit rent, berättar han.

Jonatan Qvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.