Annons

Oscarsvinnare med känsla för sitt Öland

I morgon, lördag, åker han hem till Öland. Han ska köpa strömming till midsommarfesten ­ i Malibu som Helen Mirren ofta besökt. Per Hallberg är Årets ölänning.
Öland • Publicerad 31 maj 2013
? Att bli Årets ölänning känns större, längre, bredare jämfört med en Oscar. Det är inget ögonblickserkännande, säger Per Hallberg.arkivfoto: KENTH JÖNSSON
? Att bli Årets ölänning känns större, längre, bredare jämfört med en Oscar. Det är inget ögonblickserkännande, säger Per Hallberg.arkivfoto: KENTH JÖNSSONFoto: 

Han arbetar just nu med ljudet till filmen ”The Delivery Man” som har premiär i?höst. Han blir tyst i telefonen när han ska beskriva hur det känns att få utmärkelsen Årets ölänning.

– Jag menar inte att tveka för mycket. Det måste få sjunka in och utmärkelsen har tyngd. Det känns som om det handlar om hur jag lever mitt liv.

Annons

Livet delar han mellan Los Angeles och Tryggestad, öster om Borgholm. När han säger att han ”ska åka hem på lördag” är det verkligen hem. Då handlar det om vem han är och inte vad han har presterat.

– Öland i sig är ett fantastiskt ställe. Vi har haft hus i Tryggestad i generationer och det är en bas även om jag har vuxit upp i Borgholm och har kompisar och familj där. Kompisarna har jag haft sedan barnsben och när jag kommer hem är det ett annat djup jämfört med Los Angeles. Det är två olika platser som jag behöver. Här är det press och stress, på Öland är det precis tvärtom, säger Per Hallberg.

Han för ett resonemang om livskvalitén som finns på ön och som han måste hålla fast vid. Innan han och frun Holly gifte sig ville han veta vad hon tyckte om hemön.

– Så här i efterhand har jag förstått att det var ett test. Det hade inte funkat om hon inte velat dela det här. Jag måste och behöver åka hem ofta. Det blir några månader om året och under 28 år har det hänt någon gång att jag har missat en sommar och det känns kymigt.

Men hur tar man sig från lilla Borgholm till prisbelönt jobb i Hollywood? Per Hallbergs yrkesbana har varit brokig tills han hittade rätt. Han har arbetat som cykeluthyrare i Borgholm, grävt diken, jobbat på skola och bageri. Testat allt utom att jobba på sjukhus, konstaterar han.

– Jag provade mycket med tanken att jag någon gång skulle hitta rätt. Jag hade inga planer på Hollywood, men jag hamnade här på grund av sociala kontakter och fick erbjudande om jobb. Alla saker som jag har gjort tidigare i livet har hjälpt mig i det jag gör nu. Det handlar om att ha en kreativ tanke och arbeta med människor.

De svenska sederna har han tagit med sig över Atlanten. Varje år arrangerar han en midsommarfest och är han hemma i Malibu dukas det långbord på bakgården.

– Sist var vi närmare 100 personer. När arkitekten skulle designa bakgården blev han lite konfunderad när jag beskrev hur många bord vi behövde få plats med. När jag åker hem den här gången har jag med mig en shoppinglista från hustrun och jag ska bland annat köpa strömming. Hur jag ska få med mig den tillbaka vet jag inte.

Under året har det funnits en Facebookgrupp, som skapades av Torbjörn Gustavsson, vars mål varit att utse Per Hallberg till Årets ölänning. Att han är omtyckt på det här sättet har han svårt att ta in och ber om en paus.

– Jag blir rörd. Det är fantastiskt att höra. Man vill ju alltid bli omtyckt för den man är och inte bedömd utifrån framgång. Det handlar om hur du är som person och hur du uppträder. På Öland kan jag bara vara och jag trivs med det.... Du fick mig att tänka på något som verkligen känns.

Annons

Veronika Karlsson

Juryns motivering:

”En äkta ölänning som lyckats med bedriften att erövra tre Oscars- statyetter för sitt arbete som ljuddesigner i filmens värld. Han försitter aldrig ett tillfälle att i offentliga sammanhang lyfta fram Öland och landskapets kvaliteter. Hans internationella framgångar gör hon om till en förebild såväl i Hollywood som på Öland.”

Per Hallberg

Född: 30 december 1958.

Familj: Hustrun Holly, hennes dotter Ruby och gemensamma dottern Svea. På Öland finns mamma Anita och lillebror Johan samt två syskonbarn.

Oscar: Har fått tre stycken för bästa ljudredigering, Braveheart (1995), The Bourne Ultimatum (2007) och Bondfilmen Skyfall (2012). Han var även nominerad 1997 för ­ljudet till Face/off.

Veronika Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons