Omstridda högstadieskolan tas upp av Kammarrätten: ”Väntat”

Striden om högstadieskolan i Färjestaden är inte över.
Kammarrätten kommer att pröva Hansa Byggs överklagan.
Skolchefen uppger att han ”förväntade sig det”.
FÄRJESTADEN • Publicerad 2 mars 2019

Enligt en artikel på Ölandsbladet.se så var det på fredagen som Kammarrätten meddelade att man kommer att pröva Hansa Byggs överklagan om hur upphandlingen av den nya högstadieskolan i Färjestaden gick till.

Skolchefen David Idermark säger till Ölandsbladet att han inte är förvånad:

– Vi förväntade oss nästan det här och har en plan för det. Vi visste att det inte fanns något prejudikat i de frågor som Hansa Bygg överklagade och förstod då att rätten rimligen vill pröva det. Vi har förstått att det kan ta 3–6 månader och då håller fortfarande vår plan om att skolan kan komma igång höstterminen 2021, säger han.

Turerna kring den planerade högstadieskolan i Färjestaden har varit många.

Den 7 september, strax före valet, kom kommunens besked att P&E Invest ska bygga ny högstadieskola i Färjestaden. Enligt anbudsunderlaget var det fyra bolag som lämnade anbud och P&E Invest fick högst poäng och näst högst poäng fick Hansa Bygg.

Den 17 september överklagade Hansa Bygg detta ”hyreskontrakt för 7–9-skola, Färjestaden, Mörbylånga kommun”.

Hansa Byggs jurist hävdar att Mörbylånga kommun inte följt lagen om offentlig upphandling då vinnande anbud inte skickat med egenförsäkran, ESPD, för alla sina underleverantörer. På slutet lät kommunen P&E Invest byta ut entreprenören Multibygg, som inte kunde visa tillräckligt många referensobjekt för att klara kraven, mot Dynacon. Byggföretaget menar att kommunen låtit bolaget komplettera sitt anbud i strid med likabehandlingsprincipen i lagen om offentlig upphandling, och att bestämmelsen om att byta ut ett företag enligt flera domar bör utnyttjas restriktivt.

Kommunens jurist menar i sin tur att överklagan tycks gälla ett missförstånd om hur reglerna för egenförsäkran fungerar.

Den 10 december gick Förvaltningsrätten på kommunens linje och avslår överklagan. I domen skriver man att kommunen inte brutit mot någon av reglerna i lagen om offentlig upphandling.

Läs mer om den omstridda skolan:

Lotta WaghornSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.