1. Avdelningararrow-down
  2. Orterarrow-down
  1. Tjänsterarrow-down
  2. Annonseraarrow-down

Ung lantbrukare får framtidspris – klarade torkan

32-årige lantbrukaren Robin Svedlund från Hagby får på tisdagen ta emot Länsförsäkringars pris Ung Växtkraft vid LRF Sydosts regionstämma i Tingsryd.
32-årige lantbrukaren Robin Svedlund från Hagby på sydöstra Öland fick på tisdagen ta emot priset Ung Växtkraft.
Foto: Emil Eklund

Robin Svedlund är både kött- och mjölkbonde och bedriver växtproduktion i Hagby på sydöstra Öland. 2018 med torr sommar och vattenbrist var hans första år som arrendator.

”Trots detta lyckades han bibehålla produktionen på gården och få ungefär samma avsättning som andra år”, skriver juryn som framhåller att Robin Svedlund blivit bonde av intresse, inte som arv vilket är vanligare. Priset består av 10 000 kronor och delas ut som uppmuntran till drivna unga entreprenörer som håller landsbygden levande.

”Det blir som en bekräftelse på det driv man har, speciellt efter det här tuffa året”, säger Robin Svedlund i ett pressmeddelande.

”Jag har sagt sedan jag var liten att jag ska bli bonde. Och det har följt mig hela tiden. Och det här priset handlar egentligen om alla yngre som lyckas slå sig in. För det är inte lätt. Det är det inte. Det behövs fler yngre, och folk utifrån, som jag”, säger han också.

Med priset Ung Växtkraft i Kalmar län 2019 vill Länsförsäkringar Kalmar län stötta och uppmuntra unga entreprenörer på landsbygden att driva företag och hålla landsbygden levande. ”Siffror från jordbruksverket visar nämligen att det bara fanns 122 stycken lantbruksföretagare under 35 år i Kalmar län under 2016”, enligt företaget.

Läs mer

Sport

OAIK tappade ledningen och föll tungt: ”Inte helhjärtat”

”Vi gör en dålig insats från början till slut”, säger Luka Dobrijevic.

SHL

Kaptenskedjan övertygade när IKO premiärvann: ”Kändes riktigt bra”

Jonas Engström tvåmålsskytt när IKO besegrade Linköping.

Öland

Många intresserade av Tribergas förödande brand

Intresset från lokalinvånarna vart stort när hembygdsföreningen bjöd in till vandring i brandens spår, 100 år efter att den inträffade.

Tingsryd • Skulle få ögondroppar

Grannlänet: Hemtjänstpersonal hällde superlim i ögat på vårdtagare

Skulle få ögondroppar – fick i stället superlim.

Kalmar

BILDER: Internt minitri på Varvsholmen

Inget Minitri – men Kalmar RC:s medlemmar körde egen träningstävling.

Oskarshamn

Länet: Gul tegelvilla får inte målas vit: ”Skulle störa gatubilden”

”Det skulle störa gatubilden.”