Annons

Nya åskledarna har klarat testet och minskat strömavbrotten på Öland

Mätningarna har inte analyserats än men på Eon är man försiktigt positiv över resultatet från pilotprojekt med 50 kilo tunga åskledare. - Vår känsla är att åskledarna fungerar och att vi haft färre strömavbrott orsakade av åska på Öland, säger Peter Hjalmar, regionchef.
Öland • Publicerad 25 oktober 2023
Ny åskledarteknik på Öland. Peter Hjalmar, Regionchef Syd Eon
Ny åskledarteknik på Öland. Peter Hjalmar, Regionchef Syd EonFoto: Joacim Andersson

Ölands läge i Östersjön är inte optimalt när det gäller åskoväder. För Eon har Öland och Gotland länge varit ett problemområde när det gäller strömavbrott som orsakas av åska.

– Öland ligger mitt i stråket när lågtrycken nedifrån Europa passerar. I vår historik kan man se att ön ofta drabbats av strömavbrott, säger Peter Hjalmar, regionchef Syd Eon.

Annons

I början av juli i år sattes ny teknik upp för att se om det går att minska antalet avbrott.

Åskledarna väger 50 kilo-
Åskledarna väger 50 kilo-Foto: Joacim Andersson

Under 2022 drabbades Öland hårt av åsknedslag som orsakade strömavbrott. Nu testar Eon i ett pilotprojekt teknik som på ett nytt sätt som ska förhindra avbrotten. Ungefär 60 ventiler som leder om kraften i åskan installerades i somras på elledningar på södra Öland.

– Vår känsla är att åskledarna fungerar och att vi haft färre strömavbrott orsakade av åska på Öland, säger Peter Hjalmar, regionchef.

De flesta av strömavbrotten under 2022 inföll under åskperioden mellan juni och augusti. Avbrotten var inte så långa. Det var mycket tack vare reläskydd som ser till att koppla in strömmen igen automatiskt efter blixtnedslag.

När de nya avledarna sattes upp installerades även fjärravläsare som ska kunna övervaka om avledarna aktiverats eller inte. Det systemet används för att göra det möjligt att kontrollera om avledarna som satts upp använts eller inte.

– Vi har inte fått in data än från mätningarna men det får vi nu senare under hösten och då ska den analyseras. Vi upplever att det har fungerat bra och att antalet strömavbrott orsakade av åsknedslag har minskat.

Fungerar försöket fullt ut så kommer bolaget att använda sig av tekniken även på andra platser i Sverige.

– Vi har haft en del andra korta strömavbrott orsakade av andra saker. För oss blir detta en ny del i verktygslådan om mätningarna stämmer väl med vår upplevelse av resultatet.

Peter Hjalmar förklarar att arbetet med att gräva ned ledningar fortsätter på Öland.

– Men vi har en del platser där det helt enkelt inte går att gräva ned ledningarna. Att spränga är inte helt optimalt på vissa platser på Öland. I de fallen så har vi isolerade luftledningar, en skyddande plast som gör att yttre påverkan som fåglar eller en fallande gren, inte orsakar strömavbrott.

Annons

De 60 åskledare som satts upp i luftledningar på Öland förväntas hålla i drygt 40-50 år. Isolerade luftledningar finns på norra Öland i trakten runt Föra. Övriga delar av ledningsnätet på Öland är nergrävda.

Så fungerar avledarna

Ventilavledare är en form av åskledare där strömmen tar vägen genom gnistgapet och ner i jord istället för att gå genom apparater. Ventilavledare används vanligtvis för att skydda apparater i ställverk mot inkommande överspänningar från exempelvis åsknedslag. Så vid åska leder den strömmen ner i jord istället för in i ställverk där den kan skada brytare, transformatorer med mera.

Källa: Eon

Peter Hjalmar, regionchef syd, E.ON.
Peter Hjalmar, regionchef syd, E.ON.Foto: Pressbild
”Vi har en del platser där det helt enkelt inte går att gräva ned ledningarna. Att spränga är inte helt optimalt på vissa platser på södra Öland.”
Peter Hjalmar, regionchef syd på Eon.
Maria AlåsenSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons