Nya ägare behåller en kristen profil i Kastlösa

Kastlösa Stiftsgård fick på fredagen nya ägare. Katrine och Håkan Rietz bor själva i Kastlösa och tänker nu driva den forna stiftsgården som ett familjeföretag, men behålla den kristna inriktningen.
Öland • Publicerad 9 oktober 2010
Foto: Sofia Hedman
Kastlösa stiftsgård säljs till Katrine och Håkan Rietz. Prästen Annika Stakke som varit vd för det tillfälliga bolag som drivit stiftsgården i år och Mona Oskarsson från Kastlösa Stiftelses styrelse, som ägt fastigheten, är mycket nöjda med affären.
Kastlösa stiftsgård säljs till Katrine och Håkan Rietz. Prästen Annika Stakke som varit vd för det tillfälliga bolag som drivit stiftsgården i år och Mona Oskarsson från Kastlösa Stiftelses styrelse, som ägt fastigheten, är mycket nöjda med affären.Foto: Sofia Hedman

Affären blev klar på fredagen. Exakt kostnad för stiftsgården med 130 bäddar, konferenslokaler, kapell, och restaurang för 100 personer ville Astor Karlsson, ordförande i Kastlösa stifteses styrelse, som de senaste åren ägt fastigheten, inte uppge.

Men hans styrelsekollega Mona Oskarsson bekräftade att det rör sig i trakterna om 7,3 miljoner kronor. Möjligen hade man kunnat klämma ut ett högre pris, eftersom det fanns fler intressenter.

–?Men priset var inte det viktigaste. Huvudsaken för stiftet och för oss var att stiftsgården skulle drivas vidare i samma anda som hittills, säger Mona Oskarsson.

Och just det tänker Katrine och Håkan Rietz göra. De välkomnar såväl kyrkan i olika former, konfirmandläger som ”vanliga” gäster.

Astor Karlsson konstaterade att stiftsgården haft ekonomiska svårigheter i många år. Det som till slut fällde avgörandet för en försäljning var att stiftet inte ville satsa mer pengar på en året runt-verksamhet på Öland, utan ville koncentrera sig på Stiftsgården Tallgården.

Några driftspengar eller andra bidrag från stiftet blir det inte heller i framtiden och frågan är hur ett privat ägarpar nu ska kunna få ekonomi i verksamheten, som nu byter namn till Allégården Kastlösa.

– Ja, Vi har båda jobbat med småföretag på olika sätt och vi kommer att driva det här som ett familjeföretag. Vi tänker inte ha åretruntanställda utan bara säsongsanställda under sommaren. Det kommer att vara öppet på vintern för större grupper och som bed and breakfast, säger Katrine Rietz.

De nya ägarna vill också hitta nya vägar, exempelvis genom samarbete med lokala hantverkare för att ordna kurser och liknande.

Den handfull anställda som jobbat kvar på stiftsgården är uppsagda av stiftet och de informerades av de nya ägarna på fredagen.

– Vi pratade generellt med dem, men vi har inte diskuterat eventuella säsongsanställningar med någon ännu.

Det formella övertagande sker den 1 november och det första man ska ta tag i är värmesystemet för att få bättre ekonomi i uppvärmningen.

Sofia Hedman
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.