Nu tas telefonledningarna bort
En milstolpe i Telias modernisering, så beskriver Telia nedtagningen av gamla telefonstolpar. Det är totalt 1,3 miljoner telestolpar som redan tagits ned.
Sedan 2014 har över hälften av alla stolpar nedtagna tillsammans med 160 000 kilometer ledning. Ett mått som når fyra varv runt jorden.
– Vi tar ned stolparna i allt högre takt och det hänger ihop med att de på sina håll är 70–80 år gamla och att allt fler av våra kunder byter upp sig till moderna lösningar. Nu har vi färre ledningar för kvittrande småfåglar att sitta på, men fler kunder med en bättre uppkopplad vardag. Vi fortsätter också storsatsa på mobilnätet, där 4G-kapaciteten fördubblas över landet och 5G fortsätter att rullas ut. Just nu är vi uppe i 48 tätorter, säger Staffan Åkesson, nätchef på Telia.
Det gamla kopparnätet som har kopplat upp och ihop människor i över ett sekel är snart ersatt av modern teknik. Fiber och mobila nät blir enda alternativen.
”Sverige är en av världens mest och bäst uppkopplade länder och Telia fortsätter att bygga ut mobil- och fibernätet i full fart runt om hela landet – storstäder såväl som landsbygd. Telias mobilnät vinner år efter år den internationella oberoende mätningen Umlaut och täcker idag över 90 procent av landets yta och når 99,8 procent av befolkningen, till år 2025 beräknas även 5G-nätet ha samma täckning.”
Under pandemin har allt fler arbetat hemifrån och flera fritidshusägare på Öland har tillbringat mer tid i sina fritidshus. Det betyder att större krav har satts på att ha tillgång till et snabbt bredband.
Post- och Telestyrelsen har precis släppt den årliga bredbandskartläggningen. Regeringens bredbandsmål är att 95 procent av landets hushåll ska ha tillgång till snabbt bredband. Genomsnittet för Sverige är idag 89 procent.
Borgholms kommun är en av de kommuner i länet som hamnar på listan över de platser där flest saknar snabbt bredband. I Borgholm är det 64 procent som har tillgång till snabbt bredband.
Här tas fasta telefonledningarna bort på Öland i år
Borgholms kommun:
Alböke, 30/9
Böda 31/5
Ekerum 31/5
Grankullaviken 31/3
Runsten 31/3
Uggletorp 31/3
Ölands Bredsättra 30/11
Ölands Torp 31/5
Mörbylånga kommun:
Degerhamn 30/9
Grönhögen 30/11
Gårdby 30/9
Stenåsa 31/5
Ölands Alby 31/5
De här andra platserna i Kalmar län blir av med fasta nätet under 2022
Västervik: Uknadalen, Totebo, Solstadström, Odensviholm, Blackstad, Björnsholm, Almvik
Torsås: Dynekärr
Oskarshamn: Virkvarn, Saltvik, Misterhult, Kråkenäs, Hyltan, Forshult
Nybro: Svalehult, Kråksmåla, Flerohopp, Alsjöholm
Mönsterås: Timmernabben
Kalmar: Ljungbyholm, Mortorp, Nickebo, Runtorp, Smedby, Sävsjöby, Tvärskog
Högsby: Algunnen
Hultsfred: Katebo, Gårdveda, Bösebo
Emmaboda: Häljanäs, Eriksmåla, Boda Glasbruk
”Nu har vi färre ledningar för kvittrande småfåglar att sitta på, men fler kunder med en bättre uppkopplad vardag.”Staffan Åkesson, Nätchef på Telia
Välkommen att kommentera
Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.