Nu lämnar de asylsökande Möllstorp

På lördag lämnar de sista personerna den tillfälliga asylförläggningen på Möllstorps camping.
Öland • Publicerad 9 november 2010
Nu avvecklas den tillfälliga asylförläggningen på Möllstorps camping. På lördag flyttar de sista människorna därifrån.
Nu avvecklas den tillfälliga asylförläggningen på Möllstorps camping. På lördag flyttar de sista människorna därifrån.Foto: Kristin Ekstrand

- Det ser ut som om vi kommer stänga Möllstorp enligt avtalstiden den 13 november, säger Lars Borgemo, enhetschef vid Migrationsverket i Högsby.

Knappt två månader har passerat sedan ungefär 150 asylsökande människor kom till Möllstorps camping. Redan nu har några fått avslag och skickats tillbaka till sina hemländer medan andra har förflyttats till lägenheter eller andra campingar. Kvar i Färjestaden finns i nuläget 65 personer. På lördag går Migrationsverkets avtal med campingen ut och det ser inte ut att bli någon kontraktsförlängning.

- Inströmningen av folk som söker asyl i Sverige har lugnat ner sig. Skulle det öka markant igen kan det påverka Möllstorp och då kan vi eventuellt förlänga, säger Lars Borgemo.

Problemet på Möllstorps camping är att få stugor är gjorda för vinterboende. Därför skulle bara ett fåtal kunna stanna kvar där. Enligt planen ska ett 40-tal asylsökande förflyttas till Lundegårds camping där det redan nu finns 470 personer.

- Där ska samtliga bostäder vara vinterboenden, säger Borgemo.

I och med att det tillfälliga boendet på Möllstorp upphör så kommer Mörbylånga kommun att avveckla sina skolklasser för de 37 barnen som har gått i Färjestadens skola under en månads tid.

- Vi har fått besked av Migrationsverket att det inte blir någon förlängning med Möllstorp. Det har varit en mycket rolig tid att ha dem i skolan. Barnen har verkligen velat lära sig, säger Inga-Lena Herrman, som varit rektor för de asylsökande barnen.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.