Mycket stöd till skärrade elever

På Skansenskolan väntade personal, varm choklad och smörgåsar när eleverna från olycksbussen kom fram. Men trots jourmottagning hos skolsyster och skolpsykolog känner flera elever rädsla att åka igen.
Öland • Publicerad 30 november 2010
Foto: 
Foto: Lars Johansson

– Det känns inte bra att åka igen så länge det är sådant här väder, har det hänt en gång kan det hända igen, säger två tjejer som var med på bussen.

Båda blev rädda och har pratat med skolsköterskan och dessutom bett om att få lämna skolan tidigare idag.

– Eleverna har reagerat väldigt olika, några har åkt hem till sina föräldrar, andra pratat med skolpsykologen, säger Eine Svensson, rektor på Skansenskolan.

Med på bussen fanns ett 50-tal elever. Bland annat en klass från årskurs fem i Färjestaden som skulle ha hemkunskap på Skansenskolan.

– De åkte direkt tillbaka till Färjestaden där de samlades, säger lärarstudenterna Josefine Klasson och Peter Sjöberg som gör sin praktik på Skansenskolan och var med på den drabbade bussen där de försökte lugna eleverna.

– Det var mycket dålig sikt och glashalt. Bussen mötte en lastbil, kom för långt ut på kanten och gled ner i diket, säger Josefine Klasson som berättar att många skrek och blev skärrade.

Båda upplever att polis och räddningstjänsten gjorde ett bra jobb, trots att det tog en och en halv timma innan alla var ur bussen.

– De förklarade att bussen var tvungen att stabiliseras för att inte välta och sedan klättrade vi alla ut, en efter en genom förarens fönster, säger Peter Sjöberg.

Skansenskolans elever slussades därefter in i en ny buss som tog dem till Mörbylånga. Där samlades elever och personal för pratstund. Senare anslöt även poliser och personal från räddningstjänsten för att prata med de som ville.

– Jag förstår att eleverna är rädda för att åka buss igen, det var obehagligt för många av dem, avslutar Peter Sjöberg.

Jennifer Erlandsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.