Mars undersöks

Örlogsskeppet Mars från 1564 kan åter bli föremål för undersökningar med början i slutet av juni.
Öland • Publicerad 4 juni 2013

Det framgår av en ansökan från Södertörns universitet i Stockholm till länsstyrelsen i Kalmar genom professor Johan Rönnby. Det var strax öster om Öland som Erik XIV:s flaggskepp förliste i ett stort sjöslag för snart 450 år sedan.

Om tillstånd lämnas av myndigheten så blir det den tredje etappen av undersökningar som genomförs. Nu är det främst skrovet på skeppsvraket som ska rekonstrueras genom arbete direkt på fyndplatsen med modern filmteknik.

Det blir även aktuellt att ta upp vrakdelar, vilket kräver särskilt tillstånd från länsstyrelsen. Det rör sig om skeppsdelar från överbyggnaden och kastellen i form av knän, stöttor, samt balk. Marinarkeologerna planerar dessutom att lyfta upp två av kanonerna. De bärgade föremålen ska förvaras i vatten och dokumentationen utförs i en särskild lokal vid Västerviks museum, varpå föremålen återställs vid vraket.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.