Annons

Lokalt företag levererar munskydd till Mörbylångas hemtjänst

I Mörbylånga kommun finns både visir och skyddsrockar om personal i hemtjänst och äldreomsorg behöver. Tack vare ett företag i Färjestaden som ändrat inriktning under corona-utbrottet, och börjat importera och sälja skyddsutrustning.
Färjestaden • Publicerad 31 mars 2020
Ted Linde från Färjestaden, är vd för Tely AB som börjat sälja skyddsutrustning till bland annat kommuner under corona-krisen. ”Man får vara kreativ”.
Ted Linde från Färjestaden, är vd för Tely AB som börjat sälja skyddsutrustning till bland annat kommuner under corona-krisen. ”Man får vara kreativ”.Foto: Mats Holmertz

– Vi hade redan bra kanaler, säger Ted Linde, delägare av Bilkompani Sydost i Kalmar och vd för Tely försäljning och konsult AB i Färjestaden.

Telys kunder är normalt hotell- och restaurangbranschen.

Annons

– Det är en jobbig sits för dem nu och våra leveranser går ner. Då måste vi hitta något nytt. Det gäller att vara kreativ. Vi håller på med förbrukningsvaror som rengöringsmedel och papper dagligdags. Men våra leverantörer gör inte bara papper, och skyddsutrustning används inte enbart av vården, säger Ted Linde som såg nyheterna om vad som saknas när människor blir sjuka av corona-viruset covid-19.

– Jag känner mycket folk och så får man tänka utanför boxen. Jag har lite kontakter utomlands, nån som känner nån som har ett företag i Vietnam.

Vad säljer du som tillverkas i Vietnam?

– Munskydd och visir. Det finns vissa krav och jag kan inte ta hem vadsomhelst. Ett munskydd måste ha rätt antal lager, säger han.

Han säger att han varit i kontakt med sjukhus också, bland annat länssjukhuset i Kalmar.

– Än så länge hade de inte behov av vår utrustning men de kanske kommer ha det i framtiden, säger han.

– Jag har även varit i kontakt med Socialstyrelsen i Stockholm, men min uppfattning är att det framförallt är äldreomsorgen och assistansboenden som inte får tag i skyddsutrustning nu och är intresserade av våra produkter. Allt går annars till sjukhusvården i dag, säger Ted Linde.

Företaget har fler kommuner än Mörbylånga som kunder, berättar han.

– Möjligheten har öppnat sig nu att gå utanför de vanliga upphandlingarna.

Medan många kommuner och regioner vittnar om brist på tillräcklig skyddsutrustning och att de lager som finns snabbt tar slut är Mörbylånga kommun numera väl rustade.

Annons

– Vi har all skyddsutrustning vi behöver; handskar, munskydd, visir, skyddsrockar och plastförkläden. Skyddsrock och visir ska personalen ha på sig om brukaren har förkylningssymptom. Vi har en lokal företagare som kunnat förse oss med det vi behöver. Det är jag väldigt tacksam för. I vanliga fall har vi andra leverantörer men de har inte det vi behöver nu, säger Mörbylånga kommuns socialchef Ann-Katrin Ståhl.

Det är värre med personal.

En tredjedel av personalstyrkan är hemma sjuka eller med milda förkylningssymptom.

”Vi är tacksamma för att vi har skyddsutrustning när personalen behöver”, säger socialchef Ann-Katrin Ståhl, Mörbylånga kommun.
”Vi är tacksamma för att vi har skyddsutrustning när personalen behöver”, säger socialchef Ann-Katrin Ståhl, Mörbylånga kommun.Foto: Pia Olofsson

Anhöriga och äldre har hört av sig till kommunen och tidningen med oro för att det kommer så många olika personer från hemtjänsten hem till sjuka äldre nu, att det ökar risken att äldre smittas.

– Vi är jättenoga med hygienrutiner och handtvätt, att använda skyddskläder när vi behöver. Personal som är sjuk får vara hemma. Det är därför en tredjedel av personalen håller sig hemma nu. Tyvärr har inte corona-epidemin gjort personalkontinuiteten bättre, säger Ann-Katrin Ståhl.

På tisdagseftermiddagen fanns ännu inget känt fall av corona-smitta bland omsorgstagare i Mörbylånga kommun, enligt socialchefen.

– Det är tufft. Vi klarar det genom att vi stängt dagrehabiliteringen och omfördelar personal. Jag vill uppmärksamma vårdpersonal som gör jätteinsatser. Jag är evigt tacksam att vi har så fin personal, säger hon.

Hemtjänsten har efterlyst personal och det finns vikarier på ingång. Enligt socialchefen intervjuas fem-sex personer om dagen.

– Men det tar lite tid innan allt är på plats. De måste också ha introduktion. Blir det riktig personalbrist har vi också en plan för att administrativ personal ska gå in i hemtjänsten, men där är vi inte ännu.

LÄS MER:

Här saknas innehåll

Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons