Lex Maria-anmälan efter överdosering

Länssjukhuset i Kalmar erkänner att ett misstag har begåtts efter en överdosering av läkemedlet Zoladex några månader före Ann Nilssons död.
Öland • Publicerad 1 juni 2012

Det framgår av en Lex Maria-anmälan som chefsläkare Rolf Sandin lämnat över till Socialstyrelsen som nu ska granska ärendet. Det var i början av januari i år som Ann Nilsson gick bort.

Det är hennes man, Torbjörn Gustavsson, 42 år, bosatt i Hörlösa utanför Persnäs, som driver cancerkampen mot sjukvården. Han har i flera månader hävdat att doseringen varit felaktig och begärt att sjukhuset ska göra en anmälan till Socialstyrelsen, vilket nu har gjorts.

I anmälan skriver chefsläkare Rolf Sandin följande;

”Fallet gäller en kvinna med elakartad hormonberoende sjukdom som vid två tillfällen med en månads mellanrum fick en högre dos av det hormonundertryckande läkemedlet Zoladex än avsett. Även om det är ytterst osannolikt att detta misstag har påverkat sjukdomsförloppet, har patienten under en tid haft en högre dosering av Zoladex än avsett”, påtalar Rolf Sandin.

Barometern har sökt chefsläkaren på länssjukhuset i Kalmar för en kommentar, men han är på semester. Under tiden vikarierar Anna Michaelsson, chefsläkare på sjukhuset i Västervik.

– Jag kan inte detaljerna i det enskilda ärendet. Men det är bra med Lex Maria så att granskningarna får en oberoende prövning. Nu får vi se vad Socialstyrelsen kommer fram till, säger hon.

Torbjörn Gustavsson tycker det är positivt att det blev en Lex Maria-anmälan.

– Jag har tjatat om en anmälan i flera månader. Överdoseringen upptäcktes för åtta månader sedan och det är en katastrof att det ska ta så lång tid. Bara misstanken om att något kan vara fel är ju tillräckligt för att göra en anmälan. Sjukhuset erkänner ett misstag, men det chefsläkare Rolf Sandin inte erkänner är att överdoseringen började redan 31 mars i fjol och därpå vid ytterligare två tillfällen.

Den internutredning som sjukhuset har gjort i det enskilda fallet finns inte skriftlig och Torbjörn Gustavsson har ännu inte fått se den.

– Detta visar att det brister i sjukhusets rutiner i Kalmar även i detta avseende och jag är inte nöjd med hur saker har skötts. Jag ska även göra en anmälan till Läkemedelsverket och överlämna en biverkningsrapport, säger Torbjörn Gustavsson.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.