Stora delar av Åkerboskolan skadade i kraftig brand

LÖTTORP Artikeln publicerades

Live-published photos and videos via Shootitlive

En kraftig brand på Åkerboskolan i Löttorp utbröt under tisdagskvällen.

– Jag är väldigt ledsen, det här är väldigt tråkigt och tungt, säger rektor Eva-Lena Lindster Norberg.

Under natten meddelade räddningstjänsten att branden var under kontroll.

Larmet om branden kom vid 19.15.

– Vi tror att blixten slagit ner i taket på högstadieskolan, det orsakade en kraftig rökutveckling och sedan började det brinna ordentligt, säger rektor Eva-Lena Lindster Norberg, under tisdagskvällen.

Branden startade i en kemisal och spred sig sedan vidare. Till följd av den kraftiga rökutvecklingen gick räddningsledaren ut med ett, så kallat, viktigt meddelande till allmänheten om att hålla sig inomhus, med stängda dörrar och fönster.

– Det blåser ordentligt vilket gör branden värre. Det smäller också rejält inifrån byggnaden, men bandmännen kämpar verkligen på, de är fantastiska, säger Eva-Lena Lindster Norberg.

Vid klockan 02 meddelade räddningstjänsten att branden var under kontroll och därmed drogs rekommendationen till allmänheten tillbaka. Stora delar av högstadiebyggnaden, matsalen, köket och idrottshallen har skadats i branden. Under kvällen fanns det risk för att elden kunde sprida sig till skolans låg- och mellanstadiedel, men med hjälp av bland annat grävmaskiner begränsades brandspridningen. Eftersläckningsarbetet väntas pågå under större delen av onsdagen.

På måndagen gjorde hon sin första dag som rektor på skolan. På tisdagskvällen nåddes hon av ett samtal där hon fick veta att Åkerboskolan brann.

– Jag är väldigt ledsen, det här är väldigt tråkigt och tungt. Det här var ingen bra början på nya jobbet.

Hon berättar att flera kollegor, elever och Löttorpsbor har samlats kring branden.

– Det är många här som tittar och är ledsna och bekymrade, man undrar vad som ska hända.

En fråga som Eva-Lena Lindster Norberg inte har något svar på i nuläget.

– Vi vet inte vad som står kvar i morgon när vi kommer hit. Då får vi ta ett möte med skolchef och andra ansvariga för att se vad vi kan få fram för lokaler, för det kommer vi att behöva. Det finns några baracker som står här sedan tidigare, men vi kommer att behöva mer.

LÄS MER:

Cirka 175 elever går på Åkerboskolan. I mars tog den politiska majoriteten i Borgholms kommun beslut om att 1960-talsbyggnaden ska rivas och ersättas av en ny.

– Det ska byggas en ny skola, men det handlar nog om en tvåårsplan. Vi behöver lokaler på måndag när eleverna kommer.

Utbildningsnämndens ordförande i Borgholms kommun, Benny Wennberg, hade ett planerat möte i nämndens presidium under onsdagen. det mötet får nu skifta fokus.

– Förvaltningschefen kommer att åka till Löttorp under onsdagen för att bilda sig en uppfattning om skadorna. vad vi kan se på bilderna så är det stora skador. Dess bättre har ingen kommit till skada, säger han.

Om skolan är nedbrunnen eller inte brukbar till skolstart – vad händer med skolbarnen?

– Det finns naturligtvis flera alternativ. Antingen kan man sätta upp tillfälliga paviljonger och ha undervisningen där eller så kan det bli aktuellt att bussa eleverna till exempelvis Borgholm. Vi kommer att diskutera det vidare när vi vet mer, säger Benny Wennberg.

Vet du mer om branden? Kontakta oss på 0480-592 44 eller via mejl.