Lantbrukare känner sig tvingade att sluta odla

Öland • Publicerad 5 november 2010

Lantbrukaren Anders Hasselbom tycker att Kemikalieinspektionen i Sverige agerat nonchalant och tycker att det är orimligt att Sverige ska vara hårdare än övriga Europa.

– Man borde ge fortsatt dispens. Dessutom ska de här medlen diskuteras på nytt i EU, har jag förstått.

För bönderna har lökodling på Öland förvisso inte givit några stora vinster de senaste åren. Men att i Sverige förbjuda ogräsmedel och sedan importera lök som odlats med samma medel är helt fel, tycker Anders Hasselbom som för ett par år sedan tillsammans med brodern Jan korades till Svensk mästare i lökodling.

Visserligen har försök gjorts med alternativa medel, men de ger inte samma resultat som Stom och Totryl. Och för lantbrukarna innebär förbudet i princip att man tvingas sluta med lökodling.

Ogräs i odlingarna betyder att löken kvävs och inte kan skördas rationellt oh att rensa ogräset för hand är inget alternativ.

– Vi och många andra lantbrukare har gjort stora investeringar i maskiner och löklager. Så det innebär också stor kapitalförstöring.

Sofia Hedman
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.