Annons

Kronprinsessan blir Årets Ölänning

I år blir det dubbelt firande på Öland för Kronprinsessan Victoria.
Den 14 juli hålls 40-årsjubileet för Victoriadagen. Men redan den 5 juli firas kronprinsessan ordentligt.
Ölands egen kronprinsessa har nämligen utsetts till Årets Ölänning. Och hon har tackat ja till att ta emot utmärkelsen.
Öland • Publicerad 12 juni 2018
Många har mött Kronprinsessan Victoria på Öland. Nu blir hon Årets Ölänning.
Många har mött Kronprinsessan Victoria på Öland. Nu blir hon Årets Ölänning.Foto: SUVAD MRKONJIC
bild 1/6
20180509 KALMAR. Kronprinsessan Victoria vandrade på södra Öland.
Foto:SUVAD MRKONJIC
Code10042
20180509 KALMAR. Kronprinsessan Victoria vandrade på södra Öland.
Foto:SUVAD MRKONJIC
Code10042
20180509 KALMAR. Kronprinsessan Victoria vandrade på södra Öland.
Foto:SUVAD MRKONJIC
Code10042
Victoriadagen 2017
Victoriadagen.
Viktoriadagen
20180509 KALMAR. Kronprinsessan Victoria vandrade på södra Öland.
Foto:SUVAD MRKONJIC
Code10042
20180509 KALMAR. Kronprinsessan Victoria vandrade på södra Öland.
Foto:SUVAD MRKONJIC
Code10042

Kronprinsessan Victoria har blivit nästan synonymt med Öland och räknas lite som Ölands egen kronprinsessa. Det beror förstås till stor del på Victoriadagen, som i år firar 40-årsjubileum, där kronprinsessan varje år sedan hon fyllde två kommit till Solliden för att ta emot folkets gratulationer.

Det är en dag då allmänheten har chans att både komma nära och ibland också skaka hand med Sveriges blivande regent. Men kronprinsessan har också ett annat band till Öland: det är här hennes familj har sitt sommarresidens, och det är här hon själv har byggt ett sommarhus.

Annons

För bara en månad sedan var det många ölänningar som träffade och pratade med den blivande Årets Ölänning. Hon vandrade 15 kilometer på södra Öland och hade sällskap inte bara av säkerhetsfolk och press, utan framför allt av skolelever, allmänhet och lokala experter på landskapet.

Frågade i god tid

Under vandringen över strandängar och Alvar, genom byar och förbi gårdar, pratade kronprinsessan med tonåringar om nationella prov, val till gymnasiet och skolavslutningar. Hon pratade med yngre elever om att stiga upp tidigt och kommande disco på kvällen. Hon pratade med lantbrukare om odling, vattenbrist och djurhållning. Hon pratade med folk som stod i sina trädgårdar och berömde såväl blomsterprakt som det vackra vädret, samtidigt som hon försökte locka med fler på vandringen.

Då visste hon själv att det var just hon som skulle bli Årets Ölänning.

– Vi visste att vi var tvungna att vara ute i god tid med frågan, eftersom vi vill ta hänsyn till kungafamiljens planering, säger juryns ordförande Anders Enström, chefredaktör på Barometern-OT.

Han förklarar att det är orsaken till att man i år inte gått ut och efterlyst nomineringar till Årets Ölänning.

– Jag förstår om en del tycker att det är underligt. Men det var så här vi behövde göra.

””Jag är hedrad och glad över att få ta emot detta pris. Öland är en speciell plats för mig och min familj.”

Förra årets Victoriadag, då kronprinsessan fyllde 40 år, var mottagandet på Solliden överväldigande. Victoria tackade med de här orden:

– Jag vill tacka för att ni är så många som kommit hit. Att just ni valt att spendera den här dagen på Solliden. Det är väldigt fint och någonting som jag verkligen sätter värde på, säger kronprinsessan.

Närvaro och lyskraft

I juryns motivering pekar man just på kronprinsessans närvaro och lyskraft och hennes jordnära engagemang för landskapet.

Victoria har inför offentliggörandet av priset lämnat ett kort skriftligt uttalande:

Annons

”Jag är hedrad och glad över att få ta emot detta pris. Öland är en speciell plats för mig och min familj. Känns fint att kunna visa upp Öland med all den rikedom och de speciella kännetecken som är karaktäristiskt för ön”.

Utdelningen av priset Årets Ölänning, som är ett samarbete mellan Barometern och Sveriges Radio, sker traditionsenligt på Solliden den 5 juli. Då kommer kronprinsessan att ta emot diplom, glaspjäs och blommor av sin egen far, kung Carl XVI Gustaf, som för övrigt själv fick utmärkelsen 1996.

Det är en officiell tillställning som även allmänheten bjuds in till. Så det betyder ännu en möjlighet för den som vill möta kronprinsessan.

Sofia HedmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons