Kommunen drar igång inköpshjälp för riskgrupper

Mörbylånga Artikeln publicerades
Den som tillhör en riskgrupp för att bli allvarligt sjuk av corona-virus kan nu få hjälpa med sina inköp genom att ringa till Mörbylånga kommun.
Foto: Niclas Liljenby/Borås Tidning
Den som tillhör en riskgrupp för att bli allvarligt sjuk av corona-virus kan nu få hjälpa med sina inköp genom att ringa till Mörbylånga kommun.

Den som tillhör en riskgrupp för att bli allvarligt sjuk av corona-virus kan nu få hjälp med sina matinköp genom att ringa till Mörbylånga kommun.

Mörbylånga kommun och flera livsmedelsbutiker har kommit överens om att erbjuda hemkörning av varor. Den nya servicetjänsten kan användas av äldre eller andra riskgrupper, som inte kan få hjälp av grannar eller släktingar att handla.

Det uppger kommunen i ett pressmeddelande där det står att det går bra att ringa kontorstid.

Kommunen hänvisar till Folkhälsomyndigheten, som vill att riskgrupper ska undvika folksamlingar och att åka buss, handla i mataffären eller besöka apoteket. Till riskgrupper räknas personer över 70 år, som har en hjärt- eller lungsjukdom eller kraftigt nedsatt immunförsvar, skriver kommunen.

– Det känns jättebra att kunna erbjuda den här servicen till våra medborgare som vi tror kommer göra skillnad för många där ute i byarna, säger kommunens kommunikationschef Kim Ahlqvist.

Flera livsmedelsbutiker, föreningar och frivilligorganisationer har anslutit sig till tjänsten och aktörer som vill vara med ska kontakta servicecenter eller natur- och fritidsutvecklare Matheus Tholin.

Samtidigt erbjuder Mörbylånga kommun hemkörning av böcker från biblioteket till riskgrupper, som kan höra av sig på telefon. Detta börjar gälla den 1 april och under en begränsad tid.

Fakta

De är med i inköpstjänst

ICA Nära Grönhögen

ICA Nära Mörbylånga

ICA Supermarket Almérs

ICA Kvantum Färjestaden

Föreningar och frivilligorganisationer:

FBC Kalmarsund

Svenska kyrkan Södra Öland

Arbetsmarknadsenheten, Mörbylånga kommun

Kuggen, Mörbylånga kommun

––––––

Kontakt för riskgrupper som behöver hjälp med inköp: 0485-477 00

––––––

Källa: Mörbylånga kommun, onsdag 25 mars. Fler kan tillkomma löpande.

Visa mer...
Välkommen att kommentera Har du synpunkter på eller reflektioner kring det som sägs i texten? Välkommen att skriva en kommentar via tjänsten Ifrågasätt. Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Kritisera och bemöt gärna argumenten men tänk på att inte angripa personen bakom åsikten. Barometern Oskarshamns-Tidningen och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.