Köer väntas på Victoriadagen

Polisen räknar med trafikstockningar under firandet av Victoriadagen och uppmanar bilister att komma i god tid.
Öland • Publicerad 14 juli 2012
Foto: Mats Holmertz
Foto: Mats Holmertz

Under Victoriadagens vecka ökar antalet människor på Öland tiofalt till omkring en halv miljon personer.

– Mycket folk är bara bra och trevligt inför dagens firande av kronprinsessan Victorias födelsedag. Vi ska svara för allmän god ordning både på Solliden och under det stora evenemanget på idrotts- platsen. I stort följer vi planen för de senaste sex åren, men vi räknar med fler besökare i år, säger Olof Bråve, teamchef för polisen på Öland.

Polisen kommenterar aldrig antalet poliser som tjänstgör under Victoriadagen, men de är många. Därtill kommer livvakterna från säkerhetspolisen. Den så kallade Ninjamannen, en 48-årig man från Danmark, finns på Öland inför firandet. År 2008 bar han runt på en machete i Borgholm och uttryckte sig hatiskt mot kronprinsessan. Polisen har honom under uppsikt och har även pratat med honom. Enligt Olof Bråve verkar han må bättre i år.

Strax efter lunchtid i dag ska kronprinsessan Victoria ta emot folkets hyllningar på Solliden och vid bra väder lär det bli många besökare. Till festligheterna på idrottsplatsen i kväll räknar arrangörerna med mellan 5000 och 7000 åskådare.

– Det besökarna bör tänka på är att vara noggranna med var man parkerar bilen i Borgholm och uppmärksam på gatuskyltningen för att undvika böter från det parkeringsbolag som kommunen anlitar, säger Olof Bråve.

Parallellt med Victoriadagen bevakar polisen också festivalen Öland Roots som pågår på södra Öland.

– Där har vi 15 poliser som jobbar. Festligheterna beräknas locka 3000– 4000 besökare och drog i gång på torsdagen.

Bo Lundquist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.