Annons

Klimatfrågan het i Färjestaden

Extrem torka ena månaden och kraftiga översvämningar några veckor senare. Väderväxlingarna påverkar och oroar och är troligen skäl till att miljö- och klimatfrågorna är heta valfrågor i Färjestaden.
– Varken somrar eller vintrar är normala längre, säger Annchristin Lundgren.
Färjestaden • Publicerad 11 september 2021
De senaste årens torka, men även de plötsliga skyfallen och översvämningarna är några skäl till att klimatet och miljön är viktiga frågor för väljare på Öland: ”Nu måste politikerna sätta ned foten och vi andra måste ställa upp och hjälpas åt med det vi kan”, säger en kvinna.
De senaste årens torka, men även de plötsliga skyfallen och översvämningarna är några skäl till att klimatet och miljön är viktiga frågor för väljare på Öland: ”Nu måste politikerna sätta ned foten och vi andra måste ställa upp och hjälpas åt med det vi kan”, säger en kvinna.Foto: Mikael Eklund

Solen skiner efter regnet, det blåser från nordost och utanför stora entrén till Ölands Köpstad är det full trafik. Många har bråttom och ska in och handla middagsmat.

Barometern-OT är på plats för att pejla stämningen så här ett år före valet. Publiken är blandad, barnfamiljer samsas med pensionärer och ganska många kvardröjande turister eller sommarboende.

Annons

Redan efter ett par tre samtal märks det att klimat- och miljöfrågorna engagerar. Sommarens extremhetta som fick många öländska bönder att se sina skördar torka bort och tv-bilderna från översvämningarna i Gävle finns i färskt minne hos många. Precis som skyfallen i Kalmar.

– Klimatförändringarna är ju inte tillfälliga längre, varken vintrar eller somrar är normala. Klimatet är något som berör oss alla, nu måste politikerna sätta ned foten och vi andra måste ställa upp och hjälpas åt med det vi kan, säger Annchristin Lundgren.

John från Kastlösa tycker också att klimatet är viktigast.

– Det är öppet mål för Miljöpartiet, rena straffsparken, men ändå tror jag inte det går bra för dem i valet. De har lierat sig med fel krafter, säger han och jämför med Tyskland där de gröna har runt 20 procent strax före höstens val.

– Sedan är det ju det här att Miljöpartiet vill höja bensinskatten, det gör folk skitförbannade, inte minst här på Öland. Miljöpartiet är ett typiskt storstadsparti, säger han.

Här saknas innehåll

Sven-Olof Sandegren från Kyrkhult är på sensommarbesök på Öland. Och han har sin uppfattning klar.

– Givetvis är brottsligheten den viktigaste frågan. Politikerna pratar och pratar, men inget händer. På Agenda stod de och pratade härom dagen, samtidigt skedde det fyra skjutningar i Stockholm, säger han.

– Det måste till hårdare straff, man måste bura in dem. Jag vet att jag är drastisk, men jag tycker att det borde inrättas fångläger.

Men långt ifrån alla delar den uppfattningen.

Marie Torstensson känner sig trygg i Färjestaden och ser våld och oro främst som storstadsproblem.
Marie Torstensson känner sig trygg i Färjestaden och ser våld och oro främst som storstadsproblem.Foto: Mikael Eklund

– Visst skulle det vara bra med fler poliser i samhället i stort och även här på Öland. Men jag upplever det som att de stora problemen med skjutningar och gängkriminalitet fortfarande främst är storstadsproblem. Jag känner mig trygg här i Färjestaden, här är lugnt och jag är då inte rädd för att gå en liten kvällspromenad, säger Marie Torstensson.

Annons

En annan lokal fråga som engagerar är landsbygdsutveckling i allmänhet och satsningar på att stötta småföretag i synnerhet.

– Alla bönder, alla åkerier och hantverkare här på ön är småföretagare, med några få undantag. Och livsmedelsproduktionen i Sverige är redan på tok för låg, här finns mycket att göra för en regering som menar allvar med att hela Sverige ska leva, säger en man.

Gunnar Ellström från Gårdby tycker att landsbygdsperspektivet behöver stärkas i valrörelsen.
Gunnar Ellström från Gårdby tycker att landsbygdsperspektivet behöver stärkas i valrörelsen.Foto: Mikael Eklund
”Går det bra för oss småföretagare, då skapar vi fler jobb på landsbygden, bara det borde vara skäl till att prioritera arbetet med landsbygdsutvecklingen.”
Gunnar Ellström, företagare i Gårdby

– Vill man i Stockholm att egenföretagare utanför storstäderna ska kunna utvecklas och överleva, då behövs det mer stöd än vad som finns i dag. Och går det bra för oss småföretagare, då skapar vi fler jobb på landsbygden, bara det borde vara skäl till att prioritera arbetet med landsbygdsutvecklingen, säger Gunnar Ellström, själv företagare.

Ökade resurser till förskola, skola och äldreomsorg och ökad jämställdhet är andra svar som vi får utanför Ölands köpstad, inte minst från yngre kvinnor.

Wilma Salebäck från Ålerby är förstagångsväljare och vill se mer jämställdhet.
Wilma Salebäck från Ålerby är förstagångsväljare och vill se mer jämställdhet.Foto: Mikael Eklund

– Jag är förstagångsväljare och för mig är jämställdheten den allra viktigaste frågan, att kvinnor och män ska ha samma rättigheter och möjligheter, säger Wilma Salebäck från Åkerby.

QUIZ: Testa dina demokratikunskaper:

Här saknas innehåll

Birgitta HultmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons