Klartecken att filma Skumtimmen

I augusti kan Skumtimmen börja filmas på Öland. Nu är det klart att båda kommunerna säger ja till att bidra med 400 000 kronor vardera.
Öland • Publicerad 8 juni 2012

– Jag var tveksam till att kommunen skulle vara med och finansiera projektet tidigare, säger Ilko Corkovic (S), men nu säger vi socialdemokrater i Borgholms kommun ja sedan vi fått ett väl underbyggt underlag från regionförbundet.

Han ser många fördelar med att stötta filminspelningen, för han är övertygad om att det kommer att ge tillbaka pengar i form av utökad turistnäring.

Kommunstyrelsen kommer att fatta sitt formella beslut i?dag, fredag, om att bidra med varor och tjänster till ett värde av 400 000 kronor. Det kan handla om hjälp med avspärrningar, lokaler, elektricitet och liknande.

Mörbylånga kommun har tidigare sagt ja.

Mattias Nylander, som ansvarar för näringslivsutvecklingsfrågor på regionförbundet, säger att förbundet satsar 2,5 miljoner kronor och att Ölandskommunerna tillsammans med lokala näringslivet måste bidra med samma summa.

– Alla pengar har vi inte fått in ännu, men det ser ljust ut. Sparbankstiftelsen Öland bidrar med 250 000 och vi diskuterar även med Ölands bank.

Kalmarflyg kommer att bidra med gratis flygbiljetter till filmteamet.

– De är intresserade av den tyska marknaden där Johan Theorins böcker sålt väldigt bra. Filmen Skumtimmen kommer att visas både som biofilm och tv-serie i Tyskland där boken Skumtimmen heter just Öland.

Visningsrätterna är klara med Sverige, Tyskland, Finland och Danmark och förhandlingar pågår med Holland, Frankrike och England.

Det finns alltså stora möjligheter för turistnäringen. Inspelningarna kan också ge arbetstillfällen.

– Vi har tänkt börja inspelningen på Kuba i augusti, berättar Håkan Hammarén på produktionsbolagen Fundamentfilm. Och sedan fortsätter vi till Öland.

Meningen är att produktionsbolagen Fundamentfilm och Yellowbird ska filma alla fyra av Theorins böcker.

Då gäller det att få fram finansiering även för de tre kommande filmerna, annars blir det inspelning på rumänska vidder och i Film i Västs egna miljöer.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.