Ölands folkhögskola kan snart köra i gång sitt stora byggprojekt. Nu har landstingsstyrelsen i Kalmar godkänt en investering på 30 miljoner kronor
i skolan.
Öland • Publicerad 3 februari 2006

- Vi har fantastiska politiker. Det här betyder väldigt mycket för Öland och för folkhögskolan. Det var en osannolik 100-årspresent.

30 miljoner Behnn Edvinsson, rektor vid Ölands folkhögskola, var väldigt glad under torsdagseftermiddagen. Samma dag beslutade nämligen landstingsstyrelsen

i Kalmar att godkänna en investering på 30 miljoner kronor i skolan, pengar som ska användas till en omfattande om- och nybyggnation av lokaler. I och med investeringen kommer Ölands folkhögskola bland annat att kunna bygga om de gamla elevbostäderna och bygga en helt ny lokal på 2 000 kvadratmeter.

- Det är fantastiskt, säger rektorn.

Toalett och dusch Ombyggnationen av elevbostäderna kör i gång redan i år. Behnn Edvinsson berättar att de 105 rummen äntligen ska utrustas med toalett och dusch, något som är mycket viktigt för folkhögskolans verksamhet.

- Vi har konferensverksamhet och tar emot busslaster av folk som vill komma hit till oss, bland annat pensionärsföreningar. I dag kräver människor att det ska finnas dusch och toa på rummen. Det är bara våra tåliga elever som klarar situationen som den ser ut i dag.

Den nya stora lokalen, som kommer att innehålla flera olika verkstäder med inriktning mot gestaltning, ska stå klar 2008. Den kommer även att innehålla en ny expedition. Folkhögskolan kommer även att få nya entreér och ett helt nytt studiecentra.

När sätter ni i gång bygget?

- Det är klart vi sätter spaden i jorden så fort vi kan. Så fort tjälen har lossnat, säger Behnn Edvinsson.

Pernilla Söderkvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.