Jonas Wahlström ger djurparken råd
Djurparkens ägare Barbro Hägg vill inte bemöta anklagelserna från före detta anställda. Därför ber Barometern Jonas Wahlström att kommentera några påståenden för att få en bild av hur arbetet på en djurpark går till.
Att arbeta med berikning handlar om att djuren inte ska bli uttråkade på det lilla utrymme de vistas på.
– Ett berikningsschema måste finnas. Det går att sprida ut mat eller förnya inredningen så att de blir nyfikna. Tidigare, när det var lagligt i Sverige att ha tigrar i burar, kunde man se hur de gick fram och tillbaka vilket tyder på uttråkning, säger Jonas Wahlström.
Jessika Karlsson, före detta djurskötare, var bekymrad över att en av kragbjörna inte hade något att klättra i och Caroline Ryding, även hon djurskötare, berättade om att kragbjörnarna saknade skydd när det regnade.
– Till de större djuren kan det vara lämpligt att slänga in några rejäla träd som berikning. Sedan säger lagen att alla djur måste ha vind och regnskydd, säger Jonas Wahlström.
Personalen har fått order om att klippa gräset hos schimpanserna för att de inte ska bränna sig på brännässlor. Vad säger du om det?
– Tanken är god även om aporna är mer hårdhudade än vi. Det är ungarna som kan bränna sig och de lär sig ganska fort vad som händer. Det verkar lite överambitiöst och jag ser egentligen ingen anledning till varför gräset bör klippas.
Vi berättar om två lejonungar som inte diades av sin mamma och enligt uppgift ska en av ungarna fått självdö.
– Det är naturens lag att några lejonungar dör, men sedan beror det på omständigheterna.
En djurpark är inte deras naturliga miljö. Borde det inte vara rätt att avliva dem?
– Ja, eftersom det är en djurpark finns det anledning att ta hand om dem på ett annat sätt, men jag vet inte omständigheterna.
Åsa Rosandher blev biten av en tigerpyton i håret och upprördes över att de inte var två personal inne i terrariet.
– Om personalen är kompetent är det säkrare att de arbetar ensamma. Det är lättare för två att distrahera varandra.