Isen håller fartygen fast i Grönhögen

Innan vindarna vänder eller mildvädret gör sitt jobb och lättar på trycket från isvallarna vid inloppet sitter ett kustbevakningsfartyg och en fiskebåt fast i Grönhögens hamn.
Öland • Publicerad 13 januari 2003

Resten av fiskebåtsflottan hann göra en strategisk omgruppering till den öppna Gräsgårds hamn när de oroande väderleks-prognoserna för helgen kom.

Vinterförtöjning

- Det är riktigt att KBV 281, som har sin vinterförtöjnings-plats i Grönhögens hamn, inte kan komma ut men vi har ett annat fartyg med Oskarshamns som hemmahamn, som kan hjälpa till om det skulle behövas.

Det säger vakthavande befäl på Kustbevakningen på söndags-kvällen Lars Ekblad, Karls-krona.

Det brukar vara isfritt i Grönhögens hamn. Tills vidare avvaktar Kustbevakningen utvecklingen av vädret och för vindarna.

- Prognosen för hela den kommande veckan är att det ska fortsätta att vara milt. Vi får se om vi har haft vår vinter nu.

Hit och dit

Issituationen i sundet styrs helt vindarna.

- Problemet för våra fartyg är inte isen i sig utan hur den rör sig. När de går ut på morgonen kan hamnen vara isfri, men när de kommer tillbaka kan den vara full med is om vinden vänt.

Isen i sundet vållar en del problem.

- För några dagar sedan började vi att bli riktigt oroliga om det kalla vädret hade fortsatt, men så kom mildvädret, konstaterar Lars ekblad.

Jörgen Danielsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.