Insats ledde till elva förbud i byggbranschen: "Riskbransch"
Förra veckan fick 37 företag på Öland och i Kalmar besök av Arbetsmiljöverket och polisen. Inriktningen den här gången var på byggbranschen.
– Det är en riskbransch. Vi tittade särskilt på fallrisk vid arbete på hög höjd och utstationering av arbetskraft från andra länder, säger Helen Magnusson, chef på Arbetsmiljöverkets enhet för myndighetsgemensam tillsyn i syd och väst.
”Ofta är man duktig på att ställa fallskydd precis där man är för tillfället, men tänker inte på att man kan falla åt sidan till exempel.”Helen Magnusson, chef på Arbetsmiljöverkets enhet för myndighetsgemensam tillsyn i syd och väst.
När det gäller utstationering av utländsk arbetskraft, något som ska anmälas till Arbetsmiljöverkets register, såg det ganska bra ut i vår region. Det var bara någon enstaka arbetsplats där någon som inte var registrerad jobbade, säger Helen Magnusson. Men när det gäller fallhöjd var det värre.
– Det är tyvärr en spegel av svensk arbetsmarknad, det här är brister vi ser i hela Sverige, säger Helen Magnusson.
Det handlar om att man behöver ha ett fallskydd vid arbeten på mer än två meters höjd. Är arbetet helt tillfälligt räcker det med ett personligt skydd, som en sele, men ska det pågå en längre tid krävs ett mer fast fallskydd som en ställning hela vägen runt den som arbetar.
– Ofta är man duktig på att ställa fallskydd precis där man är för tillfället, men tänker inte på att man kan falla åt sidan till exempel.
På Öland och i Kalmar resulterade förra veckans kontroller i elva förbud mot arbete på hög höjd. Förbuden upphör att gälla så fort företagen har ordnat ett godkänt fallskydd, men uppföljande besök görs för att kontrollera att det faktiskt är gjort. Sådana besök har gjorts på Öland redan denna veckan och på onsdagen kunde sju förbud hävas. Ett företag fick ett förbud förenat med vite eftersom risken inte var åtgärdad. Några platser återstår att göra återbesök på.
– Dessutom tillkom några nya förbud. Det har gjorts uppföljande besök men vi stannar om vi ser någon som jobbar på ett tak till exempel och då kan det bli så, konstaterar Helen Magnusson.
Det är nio myndigheter som är med i arbetet, men alla är inte med varje gång.
– Vi jobbar med myndighetsgemensamma insatser och har gjort i flera år, för att komma åt fusk på arbetsmarknaden. Den här gången hade vi polisen med oss. De tittar på sitt och vi på vårt, men vi är ute vid samma tillfälle, säger Helen Magnusson.