Socialförvaltningen tjänar cirka tio kronor per mil på att ha hyrbilar till personalen.
Öland • Publicerad 13 mars 2006

32 bilar och en buss hyr socialförvaltningen av OKQ8-macken i Färjestaden. För tre år sedan gjordes en upphandling och Marcus Gustavsson, ekonom på kommunledningskontoret, berättar att socialförvaltningen sparat pengar på uppgörelsen.

- Hemtjänstpersonalen körde sina egna bilar tidigare och vi betalade 32 kronor per mil i ersättning. Nu när vi har hyrbilar har det blivit tio kronor billigare per mil.

Hemtjänsten förfogar över 18 till 20 bilar och personalen kör cirka 45 000 mil per år. Med det nya systemet har kommunen bättre koll på att bilarna är krocksäkra, har rätt däck och att oljan är kollad. All service och bilbyte sköts av bensinstationens personal i Färjestaden.

- Hemtjänstpersonalen spenderar mellan en och två timmar i bilen per dag och då är det viktigt att säkerheten uppfylls. Våra anställda ska inte behöva hålla på med bilar och vi tycker att det har blivit en bra lösning.

Marcus Gustavsson har inte fått mer än två kritiska samtal om hyrbilarna under de tre år som har gått, även om han är medveten om att alla inte kan vara nöjda jämt.

- Jag vet att det varit problem med tankningen i Degerhamn och personalen har ett tankställe i Seby. Nu har vi ansökt om ett kort på den obemannade bensinstationen i Södra Möckleby så att det ska finnas ett tankställe till på södra Öland.

Nästa år är det dags för en ny upphandling av bilarna och då ska kravet på alkomätare i varje bil uppfyllas. I dag kostar avtalet kommunen cirka 4 000 kronor per bil och månad.

- Tidigare leasade vi en del bilar på Liljas i Kalmar men det kostade oss 4 000 kronor per bil, exklusive skötsel. Personalen fick köra in bilarna till Kalmar om de skulle ha service. I dag behöver de inte köra dem till Färjestaden eftersom bilarna hämtas på plats.

Veronika Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.