Huspriser i Mörbylånga stiger mest i hela länet

Det har blivit allt populärare att köpa hus på Öland. Och priserna har stigit kraftigt de senaste åren.
Öland • Publicerad 13 juli 2005

- På fem år har Öland gått från att ha varit ganska billigt till ganska friska siffror, säger Niklas Rastad, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

I Mörbylånga kommun, som numera är den dyraste i länet efter Kalmar, har priserna stigit med 55 procent de senaste fem åren. Motsvarande siffra för hela Kalmar län är 30 procent.

Mycket beror på att det är säljarnas marknad. Trots att Öland har fler hus till salu än vanligt är efterfrågan på hus större än tillgången.

"Som en raket"

- Det har ju gått som en raket de senaste åren. Försäljningen går mycket, mycket bra. Särskilt på attraktiva lägen vid havet har det släppt nån spärr. Och det beror mycket på de låga räntorna som gör att folk vågar låna mer, säger Mathias Holm, mäklare på Föreningssparbankens fastighetsbyrå.

Särskilt efterfrågade är småhus och bra fritidshus, som går bygga om till året runt-boenden.

- Det är full fart och stort intresse. Det är många som vill komma till Öland nu. Framförallt är det många 40-talister som vill köpa hus till året runt-boende, säger Kjell Jakobsson, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling.

Niklas Rastad har en teori om var på Öland som folk köper hus.

Vill bo nära bron

- Smålänningarna köper närmast bron. De vill köra så kort så möjligt. Sedan köper stockholmare hus längst upp på ön. De tänker nog att har de kört så långt så kan de köra lite till.

Niklas Rastad tror också att Färjestadens attraktionskraft har ökat efter de senaste satsningarna i samhället.

- Färjestadens hamn har varit död i 30 år, men nu har det blivit liv igen. Det är klart att det har betydelse.

DANIEL BENGTSSON

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.