Hot och stöld ledde till fängelsedomar

En par boende i Degerhamn har dömts till åtta månaders respektive tre månaders fängelse för ett stort antal åtalspunkter, bland annat grov stöld, bedrägeri och olaga hot.
Degerhamn • Publicerad 5 februari 2018

Paret ska också betala skadestånd till ett antal målsägare på sammanlagt 23 890 kronor.

Paret har en missbruksproblematik, och vid ett tillfälle körde de om en av polisens trafikbilar. Enligt polisen körde bilen omkring 160 kilometer per timme. Efter en vådlig färd gnom bland annat Skogsby, Torslunda och Eriksöre, och bilen stannade inte förrän något hände med motorn.

Fyra av målsägarna är studenter som skulle köpa begagnad kurslitteratur, men som aldrig fått böckerna, sedan de swishat över pengar.

Vid ett par tillfällen handlar det om mobiltelefoner som annonserats till försäljning på nätet, mot viss betalning via swish i förskott. De som betalt har aldrig fått någon mobiltelefon.

De har också andra saker på nätet som köparna aldrig fått.

Vid inbrott hos en släkting stals bland annat släktingens pass och ett antal föremål som sedan pantsattes. Åtalspunkten blev grov stöld.

Den 21 december 2017 kom paret till restaurang Squiponja i Färjestaden. De hade då kläder i en kundvagn med sig. På restaurangen drack de öl och åt pizza. De försökte utpressa mannen som jobbade i restaurangen. Han lyckades ta sig från restaurangen och kontakta polisen.

När han kom tillbaka till restaurangen tillsammans med en annan person var paret kvar inne i lokalen. De försökte mota ut paret och det blev tumult. När polisen kom greps paret, som sedan dess suttit häktade.

Ett antal klädesplagg från olika klädkedjor hittades i parets kundvagn vid polisingripandet. Flera av plaggen hade prismärkningen kvar och sådana skador som brukar uppstå då larm tas bort på felaktigt sätt. Tingsrätten menar att innehavet av plaggen är att jämställas med häleriförseelse.

Båda har ett antal tidigare domar mot sig. Mannen förekommer under 19 avsnitt i belastningsregistret från år 2 000. Mannen är bland annat dömt för rån och grovt rattfylleri. Kvinnan har tidigare dömts för stöld, bedrägeri och medhjälp till rån.

Sofia HedmanSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.