Hjärnskadad mans rätt till assistans överklagas

Enligt länsrätten har den hjärnskadade mannen rätt till personlig assistans. Det tycker inte socialnämnden och överklagar domen till kammarrätten.
Öland • Publicerad 31 december 2005

Försäkringskassan drog in mannens asisstentersättning i maj. Socialnämnden tyckte inte att den hjärnskadade och rullstolsburne mannen behövde personlig assistent utan beviljade mannen hemtjänst i form av personlig omsorg varje dag.

Mannen överklagade beslutet och länsrätten gav honom rätt. I domen står det att mannens totala hjälpbehov enligt LSS, lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade, uppgår till cirka 50 timmar i veckan. Till grund för bedömning ligger en utredning som Försäkringskassan gjorde i maj.

Socialnämnden hävdar i sitt överklagande till kammarrätten att utredningen inte ska ligga till grund för något beslut eftersom mannens hälsa förbättrats stegvis och även efter utredningen. Han har till följd av sin hjärnskada fysiska och intellektuella nedsättningar men nämnden anser inte att de är så stora och omfattande som anges enligt LSS.

"Socialnämnden i Borgholms kommun menar att det är av vikt för rättstillämpningen att detta överklagandet prövas av högre rätt för att fastställa vilka behov som skall ligga till grund för att rätten till personlig assistans enligt...LSS", skriver Asta Ivarsson (c), socialnämndens ordförande och Ann-Katrin Ståhl, LSS-handläggare.

Veronika Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.