Hasselsnår i fokus på skogsdag

Det behövs samarbete mellan myndigheter och markägare om skogsbruket också ska innebära bra skogsvård.
Öland • Publicerad 19 november 2003
Skogsvårdskonsulent Gunnar Hamrin och Dennis Ljungström från länsstyrelsens lantbruksenhet berättar för markägare och tjänstemän om skogsprojektet på Öland.foto: Sofia Hedman
Skogsvårdskonsulent Gunnar Hamrin och Dennis Ljungström från länsstyrelsens lantbruksenhet berättar för markägare och tjänstemän om skogsprojektet på Öland.foto: Sofia HedmanFoto: 

Med den insikten startade skogsvårdsstyrelsen för några år sedan ett antal skogsprojekt

i södra och mellersta Sverige.

På Öland har man under två år arbetat med ett område på 600 hektar mellan Norra Möckleby-Gårdby och Tveta. Här består skogen i många fall av hasselsnår, hässlen, och de har enligt biologerna extra höga naturvärden.

I det här området går också skogsvård och skogsbruk hand

i hand, tycker skogsvårdskonsulenten Gunnar Hamrin.

- Vi vill få en samsyn på skogsskötseln och då måste myndigheter och markägare samarbeta, sade Gunnar Hamrin.

Speciellt på många sätt

Öland är speciellt på många sätt. De stora områdena med hässlen hade inte kommit till utan mångårig kulturpåverkan. Inte minst det förhållandet att man ofta hade djur som betade här är en viktig fakor. På många håll upphörde djurhållningen, och att markerna åter hävdas är ett mål i projektet.

Myndigheterna har förstått att även ekonomin är viktig för markägarna och till bete kan de få EU-stöd. De har också fått råd om hur de ska kunna röja igenväxta partier för att kunna återuppta hävden.

- Speciellt på utmarkerna krävs det skötsel av skogen för att man ska vidmakthålla de unika naturvärden som vinns här, sade Gunnar Hamrin.

Och skötsel innebär inte bara bete, utan även en viss avverkning.

30-tal deltagare

Gunnar Hamrin ledde den exkursionsdag som avslutar projektet och där man tittade på bland annat maskinell och manuell röjning. Ett 30-tal markägare, tjänstemän från länsstyrelsen, representanter för Södra skogsägarna och Världsnaturfonden deltog också

i skogsdagen.

Gunnar Hamrin tycker att projektet medfört stora framsteg

i naturvården. Länsstyrelsen har slutit flera naturvårds- och skötselavtal.

I siffror ser resultatet ut så här:

Naturvårdsavtal förr: 16 hektar, nu: 85 hektar

Hägn (för bete) förr: 200 hektar, nu: 410 hektar

Slutavverkning förr: 0 hektar, nu: 4 hektar

Naturreservat förr: 40 hektar, nu: 40 hektar.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.