Haga parks strand ska snyggas till

Fordom populära Haga Parks strand befinner sig i en sorglig skepnad. Bryggan ligger på land och hela stranden är full med illaluktande alger och annan gegga.
Öland • Publicerad 19 juni 2010
Stranden vid Haga park. Bryggan ligger fortfarande på land och själva stranden är fylld med tång och ävja. Men nye arrendatorn lovar uppsnyggning. FOTO: sofia hedman
Stranden vid Haga park. Bryggan ligger fortfarande på land och själva stranden är fylld med tång och ävja. Men nye arrendatorn lovar uppsnyggning. FOTO: sofia hedmanFoto: Sofia Hedman

Men snart ska det bli ändring, lovar nye arrendatorn. Mörbylånga kommun sålde Haga Parks strand för 200 000 kronor 2007. Försäljningen hade föregåtts av en hel del protester och överklaganden och hade därför fördröjts ett år. Men våren 2007 tog den nye ägaren Mattias Johansson över de 55 000 kvadratmeterna.

Efter något år började folk klaga på att stranden var misskött och sensommaren 2009 eskalerade klagomålen. Kort därpå såldes stranden vidare för 1,85 miljoner kronor till Kärnhems ägare Anders Öman.

Försäljningen har dock inte inneburit att stranden fräschats upp. Det finns inte heller några krav från kommunen att så ska ske. Kommunen ställde nämligen inte några formella villkor vid försäljningen.

– Nej, vi har inte hittat något sådant, säger kommunalrådet Kent Invgarsson (M). Jag skrev visserligen på avtalet, men det utarbetades innan jag tog över posten som kommunalråd.

– Jag har inte med stranden att göra, jag har arrenderat ut den, säger ägaren Anders Öman när Barometern kontaktar honom.

Men badarna kan vara lugna, lovar arrendatorn, Niklas Rabnestam.

– Vi har inte lagt i bryggan eftersom den är för dålig. Det har precis blivit klart med en flytbrygga och vi räknar med att den ska komma på plats till midsommar.

Han berättar att man öppnat toaletterna, att man ska slå gräset och att stranden ska rensas med hjälp av en traktor inom någon vecka. Han säger också att man ansökt om – och fått – blå flagg, vilket betyder att stranden också ska ha en viss standard. En del aktiviteter är också planerade i sommar. Förra helgen var det till exempel kitetävling.

– Problemet är att man inte tjänar pengar på annat än själva glassförsäljningen. Då är det svårt med investeringar. Men jag hoppas att man i framtiden ska kunna få till en företagsamhet med donationer från föreningar och annat håll, säger Niklas Rabnestam.

Sofia Hedman
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.