Grafitti- konstnär inspireras av sonen

Från kriminell till konstnär. Det började som olagligt klotter på stan och övergick
i grafittiskolor, reklamjobb och konstutställningar.
Öland • Publicerad 4 juli 2005
Final Breath ska föra tanken till livets slutskede.foto: daniel bengtsson
Lee Jason Spångberg är Brain i grafittins värld.
Purple Rain, kanylkonst på hög nivå. De yttre lagen har lagts med en färgfylld kanyl.
Final Breath ska föra tanken till livets slutskede.foto: daniel bengtsson Lee Jason Spångberg är Brain i grafittins värld. Purple Rain, kanylkonst på hög nivå. De yttre lagen har lagts med en färgfylld kanyl.Foto: 

- Det är jag som är hjärnan.

Signaturen, Brain, har hängt med sedan Lee Jason Spångberg började måla på tunnelbanan för 20 år sedan. I helgen hade han vernissage i Borgholm. Men karriären började långt härifrån.

- Jag målade allting, tåg, väggar, allt, säger Lee Jason Spångberg, som målat grafitti sedan han var 14 år och växte upp

i Botkyrka.

Inspiration från New York

Inspirationen och spänningen kom då från bilder av New Yorks tunnelbanestationer.

- Jag har åkt fast, men aldrig på bar gärning. Och jag blånekade alltid till allt jag hade gjort. Jag kommer ihåg en polis som haffade mig. Han sa att de hade mina fingeravtryck och att det bara var en tidsfråga innan jag åkte fast. Det var inte värt det. Jag hade en polare som hade målat varenda tåg i en vagnhall. Han har en skuld på två miljoner i dag.

I stället för att klottra på stan började Lee Jason Spångberg undervisa ungdomar i grafitti på Fryshuset i Stockholm och ställde snart ut sina verk på gallerier.

- Det blev en trend med grafitti hos företag och jag började trycka upp visitkort och sålde en hel del grejer.

Bert Karlsson ringde

Bland annat så ringde Bert Karlsson från Skara och ville ha ett av sina köpcenter på sommarlandet målat av Lee Jason Spångberg. Men när Lee såg de enorma väggarna insåg han att han behövde hjälp. Bert Karlsson gav okej och Lee Jason Spångberg hämtade femton polare som målade i tre dar och de fick bra betalt för jobbet. Alla var nöjda. Veckan efter plockade Bert Karlsson ned väggarna och gjorde sig en hacka på att sälja delarna dyrt inne på köpcentret.

Sonen svårt sjuk

Annars har Lee Jason Spångberg gjort så skilda saker som att designa dataskolböcker och Ma Oftedals bokomslag till att göra loggor till klädmärken. Om ni undrar över det något osvensk-

klingande namnet Lee Jason, så kommer det av att han är halvaustraliensare. Australien är också ett land där han har spenderat ganska mycket tid, bland annat med att ställa ut grafitti i The street art gallery i Canberra.

Till utställningen i Borgholm har han hämtat intryck från bland annat fotboll, som i målningen La Liga, som går i Spaniens färger. Men mycket av inspirationen till helgens utställning kommer framförallt från Lee Jason Spångbergs femårige son, som är svårt, odiagnostiserat, sjuk sedan födseln.

- Två läkare sade redan från början att han inte kommer att greja födseln, säger Lee Jason Spångberg, som nu arbetar som personlig assistent till honom större delen av sin tid.

Men förutom att han har fått mycket inspiration från sonen, så har han även hittat ett helt nytt sätt att skapa konst.

- Jag såg grabbens kanyler ligga på bordet och tänkte att de där borde man kunna trycka i färg i.

Och i en stor del av utställningens målningar har Lee Jason Spångberg använt kanyler för att bygga sina verk.

Målningen Final Breath ska föra tankarna till vad som händer i slutskedet. Innan vi lämnar det här livet.

- Grabben har gjort att jag kommit närmare frågor som meningen med livet.

DANIEL BENGTSSON

Daniel Bengtsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.