Annons

Giftig rödfyr kan kosta miljarder att sanera

Degerhamnsområdet är fullt av giftig rödfyr. Det skulle kosta flera miljarder att schakta bort alla massor.
Öland • Publicerad 2 juni 2005
Tre miljoner kubikmeter giftig rödfyr ligger i stora högar i Degerhamnsområdet. Foto: SOFIA HEDMAN
Tre miljoner kubikmeter giftig rödfyr ligger i stora högar i Degerhamnsområdet. Foto: SOFIA HEDMANFoto: 

Det har brutits alunskiffer i Degerhamn sedan början av 1700-talet.

1804 anlades Ölands Alunbruk och 1885 började cementtillverkningen.

Annons

Aluntillverkningen är borta sedan länge, men har lämnat ett påtagligt minne, eftersom det givit upphov till tre miljoner kubikmeter alunrödfyr och kalkrödfyr som täcker 70 hektar mark. Rödfyr är en restprodukt som uppstår när man tillverkar alun och kalkbruk.

I området finns också bruten, blottad alunskifferyta på sex hektar.

Arsenik

Rödfyren innehåller en mängd föroreningar, och den som betraktas som farligast för människan är arsenik.

Rödfyren i Degerhamn utgör en klar risk både för människor och natur, och därför har länsstyrelsen låtit göra en omfattande utredning kring projekt Degerhamn.

Man har tagit en stor mängd prover och kartlagt hur mycket gifter som finns i rödfyren och hur mycket som kan tänkas lakas ut och hur farlig rödfyren är för närboende och turister.

Rödfyren har hög halt av uran, kadmium, barium, vanadin och molybden, men det är arseniken som innebär den stora risken.

Små barn som stoppar jord eller rödfyr i munnen riskerar förgiftning och även hudkontakt med rödfyren kan vara farligt. Om någon skulle odla på mark med rödfyr kan grönsakerna vara farliga att förtära.

Kostar skjortan

Men det är inte bara att frakta bort al rödfyr. Det skulle kosta upp till 3,5 miljarder kronor, enligt länsstyrelsens utredning.

Annons

Området betraktas dessutom som mycket värdefullt ur kulturmiljösynpunkt eftersom det är landets äldsta bruksmiljö för alunbruk och här ligger landets äldsta cementfabrik. Dessa värden skulle helt försvinna om man schaktade bort all rödfyr.

Men även om man inte har råd att skydda naturen, måste något göras för att skydda människor från hälsorisker, menar projektgruppen och föreslår att man förklarar rödfyrsområdena som miljö-riskområde.

Vissa områden kan komma att hägnas in, och skyltar med information ska sättas upp. Detta skulle kosta omkring 200 000 kronor per år.

Minska hälsorisker

Dessutom föreslår utredningen att man schaktar bort rödfyr i närheten av bostadshus. Det skulle minska hälsoriskerna och kosta mellan 10 och 285 miljoner kronor, beroende på hur mycket som schaktas bort och vad deponeringen kostar.

Urlakningen till Östersjön är däremot inte lönt att göra något åt, speciellt inte eftersom det ändå lakas ut en del från den naturliga berggrunden.

Vem ska då betala för detta?

- Kommunen får bli huvudman för fortsatta åtgärder och de får söka pengar från naturvårdsverket, säger projektledaren Anders Svensson på länsstyrelsen.

Ett möte för att diskutera just detta är planerat mellan länsstyrelsen och kommunen nästa vecka.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons