Gård invigdes med kaka och bloss

Åkerboskolan firade inte bara lucia under tisdagen. Samma dag invigdes nämligen skolans helt nya rastrum och skolgård.
Öland • Publicerad 14 december 2005

Den senaste tiden har Åkerboskolan i Löttorp genomgått en rejäl ansiktslyftning. De nya hemkunskapsköken och lokalerna på förskolan Solvändan har funnits ett tag, men högstadiet Kronhjortens nya rastrum och avdelningen Ekens gröna skolgård har blivit klara det senaste halvåret. På tisdagen var det dags för invigning av de sistnämnda projekten.

"Känns roligt" - Det känns jätteroligt. Det märks att eleverna mår bra och det är flera av dem som sagt att det blivit så fint här, sade en stolt rektor Anette Swenninger när Barometern-OT dök upp för att vara med om festligheterna.

Först ut att invigas var Kronhjortens nya rastrum. För ett halvår sedan utgjorde högstadielokalen ett gammalt kapprum som var belamrat av skåp och ytterkläder, men nu har rummet förvandlats till en ljus och öppen samlingssal med bland annat en egen liten scen och kafédel. Idén till en renovering av kapprummet kom från Anette Swenninger, men det senaste halvåret har personal och elever hjälpts åt att färdigställa det. Design- och inredningsarbetet har överlämnats till Anette Johansson från Värnamo som studerat vid Designhögskolan i Pukeberg. Sedan i somras har hon arbetat helt gratis med rastrummet som bland annat fått röda väggar och nya stolar.

- Jag ville göra rummet mer tydligt genom att skilja av de olika behov som finns här, nu finns det till exempel en egen kafédel. Sedan ville jag tillföra en ny färg till inredningen. Det var mycket blått här innan, men nu valde jag en varm färg som livar upp rummet, sade designern efter att hon fått ta emot tack från både rektorn och elevrådsordföranden Veronica Grandin.

Samarbete Under halvåret som gått har Anette Johansson och eleverna på skolan samarbetat för att komma fram till hur högstadiets nya samlingspunkt skulle komma att se ut. Veronica Grandin är nöjd med resultatet.

- Det har blivit fint. Egentligen var det fint förut också, men instängt.

När rastrummet väl invigts var det Ekens tur. Förskoleklassen, ettorna och tvåorna med personal firade sin nya gröna skolgård med både sång och tomtebloss. Där det tidigare bara varit asfalt har det nu byggts ett runt litet grönområde med syrener som ska blomma till skolavslutningen.

Victoria Petersson och Frida Bergqvist som går i andra klass på Eken tyckte om deras nya skolgård.

- Det finns mera gräs nu. Det såg för tråkigt ut med all asfalt, sade de båda kompisarna.Vid sidan om invigningarna på Kronhjorten och Eken kunde besökarna även gå och mingla på Solvändan där personal och elever visade upp sina nya lokaler.

Pernilla Söderkvist
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.