Frasbrand är ett dödligt hot

- Du är inte så styv i korken när du fått veta att din besättning drabbats av frasbrand
Öland • Publicerad 1 februari 2003
Mats Thörnqvist, Svenska Djurhälsovården, och länsveterinär Jörgen Wehre rekommenderar att lantbrukarna ser till att alla självdöda djur obduceras och att djur i riskzonen vaccineras inför sommarsäsongen. 
Foto: Jörgen Danielsson
Mats Thörnqvist, Svenska Djurhälsovården, och länsveterinär Jörgen Wehre rekommenderar att lantbrukarna ser till att alla självdöda djur obduceras och att djur i riskzonen vaccineras inför sommarsäsongen. Foto: Jörgen DanielssonFoto: 

Det sade lantbrukaren Andreas Danielsson, Risinge, när han berättade om våndan och osäkerheten kring den fruktade djursjukdomen frasbrand på ett välbesökt informationsmöte i Gårdby i onsdags kväll.

I somras slog frasbranden till ute på de öländska betesmarkerna. Det var främst unga djur som drabbades.

En rundfråga bland publiken i Gårdby hembygdsgård visade att 169 av de närvarandes djur smittades förra året. Flertalet dog.

Den negativa nyheten är att situationen på Öland är allvarlig, den positiva att det finns bra och billigt vaccin att tillgå.

Vaccinera i rikszonen

Råden är alltid att se till att vaccinera djur i riskzonen, främst yngre sådana som betar i områden som drabbats tidigare. Det är också viktigt att lantbrukarna alltid snarast ser till att självdöda djur obduceras.

- Situationen är allvarlig på Öland, men det finns vaccin. Vi rekommenderar vaccinering och ett uppföljningsprogram, sade Mats Thörnqvist, på Svenskt Djurskydd.

- Lantbrukare i en by kan gå samman och organisera vaccineringen i samverkan med veterinär. Man ska göra det under våren så att djuren har skydd när de kommer ut.

Kadaver sprider sjukdomen

Mats Thörnqvist, Svensk djurhälsovård, sade vidare att spridningskällan ute i naturen sannolikt är kadaver av döda djur alternativt från nedgrävda kadaver. Det visar erfarenheterna efter ett utbrott för några år sedan i Kristianstadtrakten.

Han manade de öländska bönderna att mycket snabbt ta hand om självdöda djur men han varnade dem för att gräva ned kadaver i naturen.

- Det är förbjudet. Skulle EU-kommissionen komma på oss med det så nergraderas Sveriges klassificering när det gäller galna ko-sjukan. Då kan vi verkligen börja tala om kostnader. Det blir 100-tals miljoner kronor för kontroller som lantbrukarna får stå för, sade han.

Det var länsstyrelsen och LRF:s kommungrupper på Öland som tillsammans med Svenska Djurhälsovården arrangerade informationskvällen om frasbrand.

Jörgen Danielsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.