Fornminne föll vid plöjning
Lantbrukaren Roger Henell var ute och plöjde på måndagskvällen. Åkern har han och hans förfäder plöjt och skördat ett otal gånger och han har alltid varit noggrann med att hålla bra avstånd från Albrunnastenen.
Det gjorde den även denna gång. Men när han varit uppe och vänt vid åkerns bortre ände och körde tillbaka mot stenen, fick han en chock. Stenen stod inte längre.
Den hade fallit och gått i tre delar.
– Jag är helt säker på att jag inte körde på den, säger han. Min och antikvariens teori är att det är mjukt i marken, att plogbladet stött på någon annan sten nere i jorden, och så puttade den stenen troligen till Albrunnastenen, eller rörde om marken på något vis och stenen föll.
Roger Henell ringde genast länsstyrelsen och berättade om olyckshändelsen.
– Vi fick samtalet på måndagskvällen och var där och tittade nu på tisdagsmorgonen. Det är tydligt att det var en olyckshändelse, säger Jenny Sundström, antikvarie på kulturmiljöenheten på länsstyrelsen.
Den avlånga kalkstensflisan ligger fortfarande där den föll.
– Tyvärr gick den ju i tre delar. Men vi ska sätta upp den igen. Nu ska vi söka en stenkonservator. Det brukar bli väldigt bra när de sätter ihop sådana här stenar.
Exakt hur gammal Albrunnastenen är vet man inte. Minst tusen år, säger Roger Henell. I rest tillstånd ser ut som en fallos, men det är inte klarlagt att den skulle vara en fallossymbol.
– Vår teori är att den ingått i en del av en skeppssättning, säger Jenny Sundström.