Företag vill köpa Ötabs bokningsverksamhet

Konkursförvaltaren Ingmar Johnson kan ha funnit köpare till Ötabs bokningsverksamhet.
Öland • Publicerad 14 oktober 2010
Konkursförvaltaren Ingmar Johnson har träffat ett företag som är intresserat av att köpa Ötabs bokningsverksamhet.
Konkursförvaltaren Ingmar Johnson har träffat ett företag som är intresserat av att köpa Ötabs bokningsverksamhet.Foto: Sofia Hedman

- Jag satt i ett möte med dem under hela dagen (onsdag). De är seriösa annars skulle jag inte arbeta vidare med dem. Jag vill inte säga vilka det är, men det rör sig om folk i branschen, säger Ingmar Johnson.

Två dagar har passerat sedan Ötab rämnade, men redan nu börjar det alltså se ljusare ut. Intressenter vill ta över bokningsverksamheten, men nobbar turistverksamheten. Anledningen är enkel. Turistinformation är ingen lönsam affär medan bokningen kan inbringa pengar till företaget. I dag ska konkursadvokaten ha ett möte med kommunala tjänstemän från Mörbylånga och Borgholm.

- Och då kommer jag att presentera vad jag har.

- Det stora värdet är att behålla bokningsverksamheten för det här företaget. Turistinformationen kan i stället ligga på kommunen, vilket de har öppnat för.

Vad har kommunerna att säga till om?

- Jag vill inte sälja om inte kommunerna tycker att det är bra, säger Ingmar Johnson.

Nyheten om att Ötab går i konkurs slog knappast ner som en bomb på Öland, men likväl får det stora konsekvenser när bolaget snart bommar igen. Alla som Barometern pratar med säger att det måste till ett nytt destinationsbolag - några som kan sälja ön till turister. Nu kan det också vara på gång.

- Det behövs naturligtvis och då inte till exempel Borgholms cityförening utan det ska vara någon som jobbar för hela Öland, säger Owe Fransson, källarmästare på Hotell Borgholm.

Många företag drabbas när Ötab går i konkurs. Strand Hotell är en av de större fordringsägarna som går miste om pengar.

- Det rör sig om ett avsevärt belopp, så mycket kan jag säga, säger Strand Hotells vd Jan Alexandersson.

Men frågan är om inte konkursen drabbar de mindre företagen hårdast. Mats Bengtsson på Kajutan i Mörbylånga räknar med att han kommer att förlora 8 000 kronor och han är inte ensam visar Barometerns rundringning.

- Ötab begär förskottsbetalning från kommunalförbundet för att klara arbetsgivaravgifter.

- Vöab föreslår att Ölands kommunalförbund ska köpa tillbaka 41 procent av aktierna. Förslaget nobbas

- Ötab behöver en halv miljon kronor i förskott på nästa års betalning. Kommunalförbundet säger nej.

- Borgholm och Mörbylånga kommun informeras om att likviditetsbristen är akut.

- Kassakistan är tom. Ötab lämnar in sin konkursansökan.

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.