"Förbudet var väl känt"

På Öland odlar ett 20-tal lantbrukare lök och hos grossisten Kalmar-Ölands Trädgårdsprodukter med 18 anställda, hanterar 6 miljoner kilo lök varje år och lök är en stor del av omsättningen. Men svensk lök kan slås ut helt.Det går inte att odla lök utan ogräsbekämpningsmedel, konstaterar bland andra lantbrukare och LRF och säger att man inte klarar sig utan Stomp och Totril. Men förbudet kommer egentligen inte plötsligt.
Öland • Publicerad 5 november 2010
En bild som är omöjlig i framtiden? Jan och Anders Hasselbom korades i januari 2009 till svenska mästare i lök. På tolv hektar odlar de gul lök och bakom dem syns 400 ton av skörden. ARKIVFOTO
En bild som är omöjlig i framtiden? Jan och Anders Hasselbom korades i januari 2009 till svenska mästare i lök. På tolv hektar odlar de gul lök och bakom dem syns 400 ton av skörden. ARKIVFOTOFoto: Veronika Karlsson
Foto: Peter Alexis
Foto: 
Foto: Peter Alexis
Foto: Sofia Hedman

När kemikalieinspektionen nu säger nej till fortsatt användning av dessa medel, använder näringen ord som "katastrof" och "slutet för svensk lökodling" och man undrar varför Sverige ska vara så hårda när medlen fortfarande kan användas i andra EU-länder.

Barometern har pratat med Peter Bergqvist på den svenska Kemikalieinspektionen och han har delvis en annan bild av läget.

– Vi förstår att det är viktiga medel för att odla lök. Men det här är ingen ny debatt. När det gäller Stomp, har det diskuterats sedan början av 1990-talet och EU-direktivet om att det skulle bort kom redan 1991.

Orsaken till direktivet är att Stomp är långlivat, det har egenskaper som ett miljögift och kan anrikas i djur. Det läcker till grundvattnet och påverkar såväl vattenlevande som landlevande organismer och är därför oacceptabelt.

EU lät näringen få gott om tid på sig innan Stomp skulle bort. Medlet förbjöds - helt enligt EU-direktivet, i Sverige år 2008, men eftersom man har två år på sig att göra slut på lager, är det först till årsskiftet som förbudet blir definitivt.

– LRF hade sökt dispens, men vi kan inte ge det eftersom vi måste gå efter direktivet och ta hänsyn till svenska förhållanden. Att andra länder gjort andra bedömningar är olyckligt och snedvrider konkurrensen, men inget vi kan göra något åt, säger Peter Bergqvist.

Han berättar också man först de senaste två-tre åren testat en möjlig ersättning till Stomp, men att LRF ville ha mer tid på sig att testa det i fält.

– Att medlen skulle bort har varit väl känt i över 15 år. Tyvärr händer inget förrän det verkligen sätts press på näringen.

Totril, har 11 av 27 EU-länder förbjudit. Bekämpningsmedlet kan ha skadliga effekter på den som använder medlet.

– Där är det lite en annan historia. Vi begärde in ytterligare underlag från tillverkningsföretaget. Men de har inte kommit in och därför har vi inte haft underlag för att kunna göra en omprövning av beslutet.

Sofia Hedman
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.