Flyktingbarn ger åtta nya jobb i Borgholm

Åtta lärare, förskolelärare och fritidspedagoger får jobb på flyktingförläggningen i Lundegård.
Öland • Publicerad 20 november 2010
Strax före kl 19 på tisdagskvällen kunde de första av de asylsökande kliva av en Bergkvarabuss från Malmö. Kanvaly Sangare, teamledare på Migrationsverket, ropade upp namnen och sedan lotsades varje familj till var sin liten röd stuga på campingområdet.
Strax före kl 19 på tisdagskvällen kunde de första av de asylsökande kliva av en Bergkvarabuss från Malmö. Kanvaly Sangare, teamledare på Migrationsverket, ropade upp namnen och sedan lotsades varje familj till var sin liten röd stuga på campingområdet.Foto: Rasmus Jeppsson

I måndags gick ansökningstiden för de nya pedagogiska jobben i Borgholm ut. Redan på måndag börjar fyra personer att arbeta med skolan och förskola i Lundegård. Totalt har 35 ansökningar kommit in till tjänsterna. I platsannonserna stod det att kommunen sökte utbildad personal och att erfarenhet av att undervisa i svenska som andraspråk skulle vara meriterande. Det handlar om lärare till grundskolans alla årskurser och gymnasiet, förskolelärare samt fritidspedagoger.

De sökande har varit en blandning av behöriga lärare och andra, både från Borgholms och Mörbylånga kommuner.

- Vi är nöjda med att så många har sökt, säger Christina Lundberg, rektor på Viktoriaskolan som har bråda dagar med tillsättning av tjänsterna.

Två lärare är redan verksamma på Lundegård. De håller på att iordningställa det som ska bli en skolsal och beställa det material som behövs till undervisningen. Dessutom görs en inventering om åldrar och utbildning hos de barn och ungdomar som ska gå i skolan.

- Vi vill verkligen att det här ska bli bra, att barnen ska känna att de har en meningsfull tid hos oss, säger Christina Lundberg.

Anställningsvillkoren för Borgholms nya pedagoger är dock osäkra. De aktuella barnen kan avvisas och åka i väg med kort varsel utan att skolpersonalen blir informerad i förväg. Anställningskontrakten gäller därför endast en månad i taget.

- Det blir en annorlunda situation för dem som arbetar där ute, säger Christina Lundberg.

Migrationsverket betalar för de lärare och det material som flyktingbarnen behöver.

Den 5 oktober började flyktingar från flera olika länder att anlända till Lundegårds camping där Migrationsverket hyrt ett stort antal stugor.

Efter en vecka hade nästan 480 flyktingar inkvarterats på campingen. Efter det har också 40 flyktingar anlänt från förläggningen i Möllstorp. Nästan 160 av dem är barn i skolåldern, för vilka kommunen är skyldig att ordna skolgång till.

Denna vecka har en busslast med flyktingar som inte får stanna i Sverige lämnat Lundegård, det är oklart hur många av de avvisade som är barn. Nu finns 401 flyktingar på campingen.

Annelie Frank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.