Fler politiker vill ha vetorätt mot gasbolag

De båda kommunalråden på Öland kräver nu kommunal vetorätt mot prospektering i alunskiffer.
Öland • Publicerad 19 juni 2013

Lisbeth Lennartsson (C) i Borgholm och Kent Ingvarsson (M) i Mörbylånga har skrivit under ett öppet brev adresserat till regeringen och näringsministern tillsammans med 22 andra kommunalråd. Initiativtagare till uppropet är Carl Piper, jordbrukare.

Tidigare i år publicerades en debattartikel i samma ämne och Lisbeth Lennartsson hoppades att artikeln skulle leda till förändring av minerallagen. En lag som i dag ger bolagen starka rättigheter att utvinna gas. I dag har bolaget Gripen Gas undersökningstillstånd på fyra platser i Borgholms kommun och två platser i Mörbylånga kommun.

I det öppna brevet står det bland annat att i 45 av Sveriges kommuner är stora delar av berggrunden alunskiffer.

”Om denna krossas frigörs tungmetaller och radioaktiva ämnen som utgör ett allvarligt hot mot markområden, grundvatten och odling under överskådlig tid. Därför bör ett kommunalt veto införas när det gäller prospektering som syftar till mineral- eller gasutvinning ur alunskiffer.”

Veronika Karlsson
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.