EU ger torskfiskare rätt

Regeringen ger upp planerna på att införa ett totalt stopp för torskfisket. EU-kommissionen sade på måndagen nej till att hindra svenska fiskare från att utnyttja sina fångstkvoter.
Öland • Publicerad 28 januari 2003

- Det är beklagligt, sade jordbruksminister Ann-Christin Nykvist efter beskedet från Bryssel.

I ett brev till regeringen pekar kommissionens jurister på att Sverige bara får införa ett torskfiskestopp på nationellt vatten inom en gräns på tolv sjömil. Svenska yrkesfiskare kan dock inte stoppas från att ta upp sina tilldelade kvoter i andra EU-länders vatten.

Fiskestopp utan betydelse

Sverige kan inte heller hindra att utländska EU-fiskare tar upp sina kvoter i svenska vatten.

Kommissionen anser därför att ett ensidigt fiskestopp på enbart svenskt vatten inte skulle ha någon betydelse för torskbeståndets bevarande och att en sådan åtgärd därför vore oproportionerlig.

Inget överraskande besked

Beskedet kom inte som en överraskning för regeringen, som redan har diskuterat situationen med samarbetspartierna vänsterpartiet och miljöpartiet.

De har enats om att nu ta fram alternativa åtgärder för att begränsa torskfisket. Det kan enligt Nykvist handla om särskilda krav på fiskeredskap, eller att bara tillåta fiske ett visst antal dagar i veckan.

Förtom att utreda alternativa åtgärder för att begränsa fisket, så ska regeringen fortsätta att internationellt försöka minska torskfisket, till exempel med mindre kvoter. ()

Peter Wallberg

Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.