Annons

Ekologisk mat kan ge Öland ett lyft

Lyft fram Öland som en ekologisk matzon.
Det var ett av budskapen på onsdagens matsymposium i Halltorp.
Öland • Publicerad 5 februari 2010
Gösta Skoglund och Anders Nyholm följde onsdagens matsymposium i Halltorp.
Gösta Skoglund och Anders Nyholm följde onsdagens matsymposium i Halltorp.Foto: Annelie Frank
Foto: Annelie Frank

- Öland är Sveriges ledande KRAV-landskap, säger Gösta Skoglund, projektledare i ett pågående Leaderprojekt med syfte arbeta för en hållbar livsmedelsproduktion på Öland.

Det är i relation till antalet bofasta som Öland har flest KRAV- registrerade företag.

Annons

- Det borde lyftas fram ännu mer, säger Gösta Skoglund.

På onsdagen träffades 70 personer med olika bakgrund - producenter, livsmedelsinspektörer och personal i skolkök bland annat - för att lyssna till olika föreläsningar under matsymposiumet.

- Den mat som produceras på öar blir ofta fantastisk god. Här har Öland stora möjligheter, sa föreläsande kocken och författaren Rune Kalf-Hansen som pratade mattrender.

Vad satsningen på ekologisk mat rent konkret skulle kunna betyda för Öland i form av fler arbetstillfällen och mindre miljöpåverkan var det dock svårt att få svar på under symposiumet.

- Men intresset för mat och hälsa bara ökar, det vet vi. Jag tror att det finns stora möjligheter för Öland i det här, säger Anders Nyholm, näringslivschef på Öland.

Annelie Frank
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons