Annons

Efter cyberattacken – äldre och skolelever drabbas mest: ”Går över till manuellt”

Hemtjänstpersonal får gå tillbaka till pärmar för att få information om sina äldre och när de ska besökas. Och skolelever får klara sig utan datorer där alla läromedel finns – efter att en cyberattack släckt ner IT-systemen i Mörbylånga kommun.
— Vi har böcker också, säger Helena Djukanovic rektor på Skansenskolan.
Mörbylånga • Publicerad 13 december 2022 • Uppdaterad 14 december 2022
Krismöte i Mörbylånga kommunhus på tisdagen efter misstänkt cyberattack. Säkerhetssamordnare Andreas Eriksson-Arnqvist, skolchef Mariette Andersson, kommundirektör Ann Willsund, socialchef Ann-Katrin Ståhl och Sofi Ludvigsson Ferm, chef för äldreomsorgen, försöker överblicka läget, där äldreomsorg och skola drabbas mest.
Krismöte i Mörbylånga kommunhus på tisdagen efter misstänkt cyberattack. Säkerhetssamordnare Andreas Eriksson-Arnqvist, skolchef Mariette Andersson, kommundirektör Ann Willsund, socialchef Ann-Katrin Ståhl och Sofi Ludvigsson Ferm, chef för äldreomsorgen, försöker överblicka läget, där äldreomsorg och skola drabbas mest.Foto: Pia Olofsson

Hon kan inte uttala sig mycket mer än så eftersom all information ska gå genom kommundirektör Ann Willsund, när en kris som denna slår till då internet och IT-system inte fungerar efter ett misstänkt dataintrång. Verksamhetens chefer samlas regelbundet för att få en bild av läget.

– Nu går vi över till att hantera saker manuellt. Det har vi övat på, men då trodde vi att det skulle handla om elavbrott, ingen cyberattack. Men vi har rutiner för hur verksamheten ska fungera, säger kommundirektör Ann Willsund.

Annons

– Det viktigaste nu är liv och hälsa, fokus är att våra medborgare inte ska drabbas av detta.

Sofi Ludvigsson Ferm, chef äldreomsorgen i Mörbylånga kommun, följer läget eftersom omsorgen drabbas särskilt mycket av den cyberattack som stängt ner IT-systemen från måndagskvällen.
Sofi Ludvigsson Ferm, chef äldreomsorgen i Mörbylånga kommun, följer läget eftersom omsorgen drabbas särskilt mycket av den cyberattack som stängt ner IT-systemen från måndagskvällen.Foto: Pia Olofsson

Alla skolelever från årskurs 4 har numera alla läromedel digitalt på sina datorer, så undervisningen påverkas.

Äldreomsorgen har mer och mer ställt om till olika digitala lösningar de senaste åren. Hemtjänstpersonalen har mobiltelefoner med information om sina äldre och när de ska besökas. Den planeringen finns även på papper, enligt Ann Willsund.

Hemtjänsten åker inte heller ut på besök till alla äldre utan en del tillsyn sköts numera digitalt – till exempel med kameror. Det fungerar inte alls.

– Den digitala tillsynen fungerar inte nu. Trygghetslarmen hos äldre fungerar. Kommunens växel fungerar, men inte köfunktionen- Vi kan bara ta emot ett samtal i taget, berättar Ann Willsund på tisdagsförmiddagen.

Mariette Andersson skolchef i Mörbylånga kommun är med i kommunens krisgrupp som ska hantera den cyberattack som stängt ner IT-systemen från måndagskvällen.  Skolan är särskilt drabbad eftersom de äldre eleverna enbart har digitala läromedel.
Mariette Andersson skolchef i Mörbylånga kommun är med i kommunens krisgrupp som ska hantera den cyberattack som stängt ner IT-systemen från måndagskvällen. Skolan är särskilt drabbad eftersom de äldre eleverna enbart har digitala läromedel.Foto: Pia Olofsson

Kommunens intranät fungerar också, medan den externa hemsidan som är kopplad till internet låg nere på tisdagen. Men den skulle kopplas om till en tillfällig, extern hemsida så att kommuninvånare kan hämta information där, berättar kommundirektören. Mörbylånga kommuns Facebooksidan uppdateras.

På tisdagseftermiddagen konstaterar Ann Willsund att verksamheten i förskola, skola och i äldreomsorg ser ut att fungera bra även analogt.

– Vår personal har gjort ett bra jobb. Det visar att vår kontinuitetshantering fungerar, att vi ska kunna bedriva verksamhet även under störningar.

Hon berättar också att kommunen anmält dataintrånget till bland annat polisen och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Hon vet i nuläget inte vilken information från kommunen som kan ha tankats över under cyberattacken, eller vem som ligger bakom.

– Det vi fått till oss är att det kan ta två-fyra dagar innan det här är löst. Vi hoppas inte att det här blir långvarigt utan att vi kan hantera våra löneutbetalningar som tänkt.

”Vi hoppas inte att det här blir långvarigt utan att vi kan hantera våra löneutbetalningar som tänkt.”
Ann Willsund, kommundirektör Mörbylånga kommun
Fakta

Här finns information

Mörbylånga kommuns hemsida som är kopplad till internet låg nere på tisdag förmiddag, men den skulle kopplas om till extern server så att hemsidan kommer upp igen och information kan hämtas från en tillfällig hemsida, enligt kommundirektör Ann Willsund. Men det är oklart när den här tillfälliga hemsidan kan vara på plats.

Hon meddelar att det går bra att ringa till kommunen och information läggs också ut på kommunens Facebooksida.

Det kan ta flera dagar att lösa alla störningar på IT-systemet efter den misstänkta cyberattacken som startade på måndagskvällen. Då uppmärksammade polisen Mörbylånga och Borgholms kommuner på ett misstänkt dataintrång där någon tankade undan information från de båda Ölandskommunerna med gemensamt IT-system.

Källa: Mörbylånga kommun

”Nu går vi över till att hantera saker manuellt. Det har vi övat på, men då trodde vi att det skulle handla om elavbrott ingen cyberattack”, säger Ann Willsund, kommundirektör Mörbylånga kommun.
”Nu går vi över till att hantera saker manuellt. Det har vi övat på, men då trodde vi att det skulle handla om elavbrott ingen cyberattack”, säger Ann Willsund, kommundirektör Mörbylånga kommun.Foto: Pia Olofsson
”Nu går vi över till att hantera saker manuellt. Det har vi övat på, men då trodde vi att det skulle handla om elavbrott, ingen cyberattack.”
Ann Willsund, kommundirektör Mörbylånga kommun
Pia OlofssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons