GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Öland har sagt sitt – tydligt nej till sammanslagning av kommunerna

Frågan var Öland – en kommun? Svar blev: nej! På den punkten var både norr och söder överens.
Öland • Publicerad 25 maj 2019 • Uppdaterad 27 maj 2019
Foto: Johanna Eriksson

Det stod tidigt klart att ja-sidan skulle få en rejäl uppförsbacke. Ju längre norr och söder på Öland valdistrikten låg, ju tydligare var fingervisningen. Och när inte heller de stora centralorterna Borgholm och Färjestaden var helt övertygade om sammanslagningens fördelar blev resultatet till slut relativt tydligt.

Så röstade Öland:

5 793 personer röstade för en sammanslagning, vilket motsvarar 42 procent av rösterna.

7 597 personer röstade för att behålla två kommuner som i dag, vilket motsvarar 55 procent.

408 personer röstade, men med blankröst, vilket motsvarar 3 procent.

Av de 20 943 röstberättigade personerna röstade 13 798 vilket innebär ett valdeltagande på 65,9 procent i folkomröstningen.

Folkomröstningen innebar även att många ölänningar röstade i EU-valet där både Mörbylånga och Borgholm kan ståta med fina siffror för valdeltagande – Mörbylånga med 70,5 procent och Borgholm med 66,3. Siffror som sticker ut i länet, där Kalmar var trea med 53,2 procent. I riket var det bara Lomma på 70,2 procent och Danderyd på 69,1 som var i närheten av Mörbylånga.

Här kan du läsa vår direktrapportering från valnatten i efterhand:

Läs mer om folkomröstningen:

Anita Blomgren Rothschild driver Mormors stenugnsbageri och Strandvägens pensionat i Stora Rör
Anita Blomgren Rothschild driver Mormors stenugnsbageri och Strandvägens pensionat i Stora Rör
Per JakobssonSkicka e-post
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Välkommen att kommentera

Välkommen att kommentera! Tänk på att hålla dig till ämnet och diskutera i god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Barometern och Ifrågasätt förbehåller oss rätten att ta bort kommentarer vi bedömer som olämpliga.