Detaljplan tas fram för nytt område i Torslunda

Planprogrammet för det nya området i Torslunda är i stort sett färdigt. Nu ska man börja arbeta med detaljplanerna.
Öland • Publicerad 1 november 2010

Det kom en del kritik mot de nya planerna att exploatera och bygga ut Skogsby öster om skolan och Södra Arontorpsgatan. Flera vände sig mot hur vägnätet utformats och ett par markägare ville inte vara med och bekosta en detaljplaneläggning.

Kommunen äger själv fastigheterna Torslunda 2:24 och 14:1. Torslunda 4:1 ägs av Svenska kyrkan, 4:48 och 4:15 ägs av Torslunda församling. I området på 33,5 hektar ingår dessutom 18 privatägda fastigheter.

Detaljplanläggning kommer inte att ske förrän markägarna ansökt om det och för närvarande har kommunen själv lämnat in en ansökan för området söder om Gröndalsgatan. Detaljplanläggning av den delen påbörjas troligen under 2011.

Miljö- och byggnadsförvaltningen har gjort en del förändringar i planprogrammet efter kritiken. Man kommer dock inte att ordna gatunätet med återvändsgränder, eftersom man vill ha ett "öppet gatunät" så att trafiken kan flyta jämnt.

Antalet utfarter på väg 136 ska hållas nere och troligen begränsas till utfarten vid Torslundaskolan och den nu stängda Gröndalsgatan.

Södra Arontorpsgatan anses inte lämplig för mer trafik och därför ska man utreda en parallellväg genom området, det ska också bli cykelvägar i området. Flera har påpekat att skogen vid Gröndalsgatan är värdefull och kommunen håller med om att den ska bevaras.

Sofia Hedman
Så här jobbar Barometern Oskarshamns-Tidningen med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.